Oamenii au pompat în atmosferă în jur de 2.500 miliarde de tone de CO2 începând din 1850

În total, oamenii au pompat în atmosferă în jur de 2.500 miliarde de tone de CO2 începând din 1850, lăsând mai puțin de 500GtCO2 din ”bugetul de carbon”. „Bugetul de carbon” ne arată cât ne mai permitem să poluăm (ce cantitate de CO2 mai putem emite în atmosferă) pentru a nu depăși o anumită limită a creșterii temperaturii medii globale.

Aceasta înseamnă că, până la sfârșitul anului 2021, lumea va fi ars 86% din bugetul de carbon.

Carbon Brief analizează responsabilitatea națională pentru emisiile istorice de CO2 din 1850-2021, actualizând datele publicate în 2019. Pentru prima dată, analiza include emisiile de CO2 provenite din utilizarea terenurilor și silvicultură, pe lângă cele provenite de la combustibili fosili.

SUA, pe prima poziție în ceea ce privește emisiile de CO2 cumulate de-a lungul timpului

Pe primul loc în clasament, SUA a lansat peste 509GtCO2 din 1850 și este responsabilă pentru cea mai mare pondere a emisiilor istorice, arată analiza Carbon Brief, cu aproximativ 20% din totalul global.

SUA rămâne pe prima poziție în ceea ce privește emisiile de CO2 cumulate de-a lungul timpului, deoarece dezvoltarea Americii a continuat cu utilizarea pe scară largă a cărbunelui, apoi cu apariția automobilului.

Până la sfârșitul lui 2021, SUA vor emite mai mult de 509GtCO2 începînd cu anul 1850. La 20,3% din totalul global, aceasta este de departe cea mai mare pondere și este asociată cu aproximativ 0,2C încălzire până în prezent.

China, 11,4% din emisiile cumulate de CO2 până în prezent

Pe locul doi se află China, cu 11,4% din emisiile cumulate de CO2 până în prezent și aproximativ 0,1 grade încălzire. În timp ce China a avut emisii ridicate legate de uscat pe tot parcursul, boom-ul său economic rapid pe bază de cărbune, din 2000, este principala cauză a urcării sale în topul actual.

Producția de CO2 a Chinei s-a triplat din 2000, depășind SUA și devenind cel mai mare emitent anual din lume, responsabil pentru aproximativ un sfert din totalul anual actual.

Rusia este pe locul trei, cu aproximativ 6,9% din emisiile globale cumulate de CO2, urmată de Brazilia (4,5%) și Indonezia (4,1%).
Germania se află pe locul șase, cu 3,5% din emisiile cumulate datorită industriei sale energetice dependente de cărbune.

India se află pe locul șapte în clasament, cu 3,4% din totalul cumulat – chiar peste MareA Britanie, cu 3,0% – ca urmare a unei contribuții mai mari în schimbarea utilizării terenurilor și a silviculturii.

Japonia cu 2,7% și Canada, cu 2,6%, închid top 10 cei mai mari contribuabili la emisiile istorice.

Emisiile din transportul internațional din aviație și transportul maritim, care sunt aproape întotdeauna excluse din inventarele și obiectivele naționale, ar fi pe locul 11 ​​în listă, dacă ar fi privite ca „națiune”.

Cei mai mari emitenți, națiunile geografice extinse, care își tăiau pădurile

Istoria emisiilor de CO2 este, de asemenea, o istorie a dezvoltării. În timp ce pozițiile în schimbare din clasament se referă la o multitudine de factori, apar unele teme mai largi.

În primele decenii, cei mai mari emitenți erau în primul rând națiuni geografice extinse, care își tăiau pădurile temperate pentru terenuri agricole și pentru combustibil, cum ar fi SUA, Rusia și China.

În SUA, de exemplu, un val de coloniști s-a răspândit pe continent de la est la vest, defrișând păduri pentru a face loc terenurilor pentru agricultură. În același timp, câteva țări europene au început să urce în clasament, deoarece se aflau în pragul industrializării alimentate cu cărbune, inclusiv Franța, Germania și – mai presus de toate – Marea Britanie .