Nu e chiar asa rau sa fii print, rege sau regina. Mai ales daca esti stapanul tuturor, intr-un regat plin de petrol, atunci chiar poti sa spui ca nimeni nu te mai atinge. Regina Angliei? Slabut, a reusit sa se claseze abia pe locul al 11 –lea in topul celor mai bogati monarhi din lume. Cu numai 600 de milioane de dolari avere si varsta de 81 de ani, „Queen Elizabeth” nu prea se poate lauda ca este in mijlocul celor mai bogati sau tineri. Printre averile suveranei se numara caii pur-sange si o colectie extrem de valoroasa de timbre postale.


Cine sunt primii 10 monarhi ai lumii, cand vine vorba de averi personale? Jurnalistii de la Forbes au intocmit un top, cu rezultate cel putin surprinzatoare…

 

1

Sultanul Haji Hassanal Bolkiah (Sultanul Bruneiului)

22 miliarde de dolari

Varsta: 61


Este cel de-al 29-lea sultan al micului stat si ocupa aceasta demnitate de 40 de ani. Are mai multe functii: prim-ministru, ministru de finante si seful cultelor. Face parte dintr-o dinastie musulmana care a condus mica tara fara intrerupere timp de 600 de ani. Este colectionar de bijuterii rare, automobile si impatimit de polo.


2

Seicul Khalifa Bin Zayed Al Nahyan (Presedinte Emiratele Arabe Unite)

21 miliarde de dolari

Varsta: 59


Este mostenitorul conducatorilor emiratului Abu Dhabi, cea de-a zece rezerva mondiala de petrol. Vrea sa transforme Abu Dhabi intru-n centru cultural pentru intreaga regiune a Golfului Persic.


3

Regele Abdullah Bin Abdulaziz (Rege Arabia Saudita)

19 miliarde de dolari

Varsta: 83


Este rege din 2005 si imediat dupa „inscaunare” a demarat un proiect gigant, construirea unui oras numit in cinstea lui, care va costa 26 de miliarde de dolari. A deschis doua bibilioteci, in Arabia Saudita si Maroc si detine mai multe crescatorii de cai arabi pur-sange.


4

Seicul Mohammed Bin Rashid Al Maktoum (Seic Dubai)

16 miliarde de dolari

Varsta: 57


A investit enorm in Dubai pe care l-a transformat cu 180 de grade, dintr-un oras sters, intr-o destinatie de cinci stele. A cumparat pachete de actgiuni importante la HSBC si Deutsche Bank, numai in ultimul an. Intentioneaza sa doneze 10 miliarde de dolari unei fundatii care se se sprijina proiecte educationale in Orientul Mijlociu.


5

Regele Bhumibol Adulyadej (Rege Tailanda)
5 miliarde de dolari
Varsta: 79

 

Regele Tailandei s-a nascut de fapt in Statele Unite, si-a desavarsit educatia in Elvetia si este venerat ca un zeu in Tailanda. A investit masiv in imobiliare. Este un ecologist convins si conduce masini care folosesc un derivat din uleiul de palmier drept combustibil.

 

6
Printul  Hans-Adam II von und zu Liechtenstein (Print Liechtenstein)
4,5 miliarde de dolari
Varsta: 62 de ani

 

Acesta conduce tara care ii poarta numele, detine banca LGT, mai multe proprietati imobiliare si Rice Tec, un producator american de orez modificat genetic. De asemenea, detine 33 de tablouri pictate de Rubens, cea mai mare colectie apartinand unei singure persoane.

 

7
Regele Mohammed VI (Rege Maroc)
2 miliarde de dolari
Varsta: 44 de ani

 

Denumit „regele saracilor” datorita eforturilor sale de a elimina saracia si a creste drepturile oamenilor. Bugetul zilnic al palatului sau este de 960.000 de dolari pe zi, o mare parte din aceasta suma fiind cheltuita pe haine sau reparatii de masini.


8
Printul Albert II (Print Monaco)
1,2 miliarde de dolari
Varsta: 49 de ani

 

Albert a mostenit micutul principat dupa moartea tatalui sau in 2005. Totodata, a mostenit o avere in obiecte de arta, proprietati imobiliare si o parte din cazinourile din Monte Carlo.

 

9
Seicul Hamad Bin Khalifa Al Thani  (Emir Qatar)
1 miliard de dolari
Varsta: 55 de ani

 

Seicul si-a inlaturat tatal de la putere printr-o lovitura de stat in 1995. Fiind un impatimit al sporturilor a insistat desfasurarea Jocurilor Asiatice in micutul sau stat. A fondat televiziunea araba Al Jazeera si satelitul sau englez.


10
Printul Karim Al Husseini (Aga  Khan, liderul comunitatii musulmane)
1 miliard de dolari
Varsta: 70 de ani

 

Printul a sarbatorit anul acesta a 50-a aniversare in postura de conducator al celor 15 milioane de musulmani islamisti. Karim Al Husseini conduce mai multe companii din Franta si Elvetia, detine numeroase ferme de cai.

 

Sursa: Forbes