Indicele de adecvare a capitalului Tier 1 al băncilor din Bulgaria se situează la 18,9%, depăşind semnificativ cerinţele minime ale autorităţilor de reglementare şi peste media UE anunţată la recentele teste de stres din Europa, a afirmat guvernatorul Băncii Centrale a Bulgariei, Dimitar Radev. 

Indicele ar putea creşte la 22,2% până în 2018, conform estimării optimiste din testele de stres, sau ar putea scădea la 14,4%, în cazul scenariului nefavorabil, ce implică o criză economică severă, a explicat guvernatorul. 

Cele 27 de bănci din Bulgaria au fost sub presiune în urmă cu doi ani, când autorităţile au fost forţate să închidă Corporate Commercial Bank AD, al patrulea mare creditor, şi să salveze First Investment Bank AD, a treia mare bancă a ţării. 

Rezerva financiară (buffer) păstrată de Guvern pentru sprijinirea unor bănci în urma testelor de stres va fi folosită pentru a refinanţa datoria ţării şi nu vor fi necesare noi împrumuturi, a anunţat Ministerul de Finanţe de la Sofia. 

Rezultatele testelor de stres arată că nicio bancă nu are nevoie de fonduri de la stat. Măsurile menite să menţină sau să întărească capitalul sunt bazate în totalitate pe soluţii disponibile pe piaţă şi fonduri din surse private, a afirmat guvernatorul Băncii Centrale a Bulgariei. 

Bulgaria a analizat calitatea activelor şi a efectuat teste de stres pentru a îmbunătăţi încrederea în sistemul bancar, înainte de a aplica pentru ERM II (mecanismul ratelor de schimb – n. r.), în vederea aderării la euro. 

Şi guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a declarat recent că România va putea să adere la zona euro cât mai repede cu putinţă, cu condiţia să fie bine pregătită, adică să ajungă la un grad ridicat de convergenţă reală, care să continue şi după adoptarea euro. 

În opinia sa, pentru România, o aderare de succes la zona euro reprezintă un proces complex, care implică îmbinarea convergenţei nominale cu convergenţa reală şi cu cea juridică, în cadrul unui efort de lungă durată, care să continue mulţi ani după adoptarea monedei comune. În acelaşi timp, acest proces are şi o importantă componentă culturală, întrucât moneda face parte din simbolurile oricărei naţiuni, precum şi o dimensiune socială, inclusiv de dezvoltare echilibrată a regiunilor ţării, mai spune guvernatorul BNR.AGERPRES