Un exemplu concret în acest sens vine din Bistrița. Începând de astăzi, acolo se fac teste contra cost pentru depistarea noului coronavirus. Costul unei testări este de 290 de lei, iar, în cazul în care rezultatul probei este incert, retestarea se face în mod gratuit.

Încă din prima zi s-au programat pentru recoltare de probe șapte persoane care vor să plece în străinătate, a spus managerul Spitalului de Urgenţă, Gabriel Lazany: „La intrarea pe teritoriul maghiar li se solicită un buletin de analiză pentru testare împotriva COVID-19.”

Managerul mai arată că în laboratorul de biologie moleculară de la Spitalul de Urgență Bistrița, care este acreditat, s-au făcut până acum peste 900 de teste. Rezultatele probelor se comunică prin email în 48 de ore de la recoltare.

„Zilnic, se fac peste 90 de teste. Până în prezent s-au realizat 985”, precizează Gabriel Lazany.

Ce spun bistriţenii despre această iniţiativă?

Oamenii din oraş spun ar fi interesaţi să își facă un test, dar prețul de 290 de lei li se pare mare: „La pensia mea de 600 și ceva mi se pare enorm!”

Oamenii explică şi de ce şi-ar dori să se testeze: „Pentru că mai am și alte boli, pentru siguranța mea, dar nu contra cost. E scump, categoric”, se arată într-un material realizat de Radio România Actualităţi.

Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea