”Din impozitarea bacşişului, aşa cum a fost azi calculat ca şi impact la buget, ne aşteptăm undeva la 300 milioane lei pe an. Dar nu ăsta a fost scopul colectării unui astfel de venit la bugetul de stat. A fost în primul rând pentru a face un pas înainte la ceea ce era ca şi cadru legal şi în baza căruia ANAF acţiona până mai de curând, trezind nemulţumirea multor agenţi economici. Cu această schimbare, includerea acestui bacşiş în cadrul legal, şi cu altă speţă dusă săptămâna trecută în Guvern, lucrurile s-au flexibilizat foarte mult. Este un pas foarte mare înainte, spun eu şi spun şi partenerii noştri din piaţă. Dar, niciodată nu o să putem reglementa toate posibilele speţe”, a explicat Teodorovici, potrivit aceleiași surse, citată de Agerpres. În ceea ce îi priveşte pe taximetrişti, sau pe cei care livrează mâncare la domiciliu, ministrul Finanţelor a precizat că ANAF 'nu se îndreaptă către aceste zone'.

”Auzeam, legat de taximetrişti, să spunem, că sunt nemulţumiţi că o astfel de abordare există. ANAF nu a fost niciodată să verifice sau să controleze taximetrişti, pe cei ce lucrează în sectorul de catering, pe cei care livrează acasă mâncarea şi alte astfel de situaţii. Din păcate, noi, în România, căutăm fiecare astfel de chichiţă şi avem în umbră partea bună a unui act normativ, pe un astfel de motiv. (…) Avem la Ministerul Finanţelor şi la ANAF zone importante unde trebuie să intensificăm astfel de controale. În cazul taximetriştilor există două categorii. Prima este aceea în care un taximetrist a decis că plăteşte un impozit forfetar la final unui an, indiferent de câte curse parcurge, bonul fiscal fiind eliberat la solicitarea clientului, şi a doua categorie când el este angajat la o companie de taxi şi acolo ar trebui să facă acest lucru. Sunt două situaţii diferite, dar, repet, ANAF nu se îndreaptă către aceste zone”, a spus Eugen Teodorovici.

Guvernul a adoptat miercuri, printr-o ordonanţă de urgenţă, prevederea ca sumele pe care clienţii le lasă bacşiş să fie înregistrate pe bon fiscal separat şi să fie impozitate cu 16%. ”OUG introduce unele prevederi pentru definirea sumelor încasate în plus sub formă de bacşiş în vederea evidenţierii acestui tip de venit pe bonul fiscal, cu scopul delimitării clare a acestuia de veniturile încasate de operatorii economici pentru livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor direct către populaţie şi asigurării fiscalizării acestora. (…) Diferenţa între serviciul prestat şi dorinţa clientului de a recompensa serviciile prestate, această sumă se va bate pe bon fiscal separat şi se impozitează cu 16%”, declara Teodorovici, într-un briefing de presă la Palatul Victoria. Ministrul a adăugat că suma rezultată din bacşiş 'poate rămâne la dispoziţia angajatorului care poate dispune fie păstrarea ei şi suportarea din aceasta a unor costuri pe care le are în mod curent, fie să fie distribuită către angajaţi pentru a-i stimula'.