Tensiunile dintre Serbia și Kosovo cresc. Președintele Aleksandar Vucic spune că nu va recunoaște independența

Președintele sârb Aleksandar Vucic a declarat marți în parlament că Serbia nu va recunoaște direct sau indirect independența declarată unilateral a Kosovo.

„Nu va renunța nici la lupta sa legitimă pentru interesele sale statale și naționale și la lupta pentru respectarea dreptului internațional”, a declarat Aleksandar Vucic în cadrul unei sesiuni speciale a parlamentului, la care prezintă un raport privind procesul de negociere cu instituțiile provizorii ale autorităților autonome de la Pristina în perioada 15 iunie 2021 – 1 septembrie 2022.

Președintele sârb a mai spus că „nu este întotdeauna posibil să se inverseze cursul istoriei, dar nici imposibil, și nu trebuie să renunțăm la această luptă și ambiție”.

De asemenea, el a mai spus „am jurat pe Constituție – și mi s-a acordat cea mai mare încredere – că, atâta timp cât voi avea influență asupra acesteia, Serbia nu va recunoaște direct sau indirect independența declarată unilateral a provinciei noastre sudice”, arată Tanjug.

Tensiunile dintre Kosovo și Serbia amintesc de securitatea fragilă și de problemele nerezolvate

Un acord între Serbia și Kosovo, mediat de Uniunea Europeană și SUA, a rezolvat o dispută privind documentele de identitate, dar tensiunile legate de această chestiune, precum și de plăcuțele de înmatriculare pentru etnicii sârbi din nordul Kosovo, amintesc de stabilitatea fragilă din regiune.

Cetățenii pot acum să circule liber între țări cu ajutorul cărților de identitate naționale. Până acum, cetățenii din Kosovo primeau documente sârbești temporare atunci când călătoreau în Serbia. În cadrul ultimului acord, Kosovo a fost de acord să nu introducă documente de intrare/ieșire pentru posesorii de documente de identitate sârbești.

Șeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, a salutat acordul.

„Aceasta este o soluție europeană. Îi felicităm pe ambii lideri pentru această decizie & leadership-ul lor”, a declarat el pe Twitter.

„Statele Unite susțin acest acord și îl consideră un pas important în direcția unor relații normalizate, centrate pe recunoașterea reciprocă”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat pentru VOA.

Centrul problemelor dintre cele două țări

Analiștii spun însă că tocmai refuzul Serbiei de a recunoaște suveranitatea fostei sale provincii se află în centrul problemelor dintre cele două țări.

David Kanin, profesor adjunct de relații internaționale la Universitatea Johns Hopkins și fost analist senior al CIA, a declarat pentru VOA: „Există o singură problemă între Serbia și Kosovo, și aceasta este statutul Kosovo”. El a spus că probleme precum cărțile de identitate și plăcuțele de înmatriculare sunt „pur și simplu o parte a acestei probleme”.

Frank Wisner, un ambasador american în retragere care a fost trimisul special al SUA la discuțiile dintre cele două țări, susținute de ONU, a declarat pentru VOA că SUA sprijină cu fermitate independența Kosovo față de Serbia, pe care a declarat-o în 2008.

„Statele Unite au fost alături de Kosovo pentru a consolida această independență și pentru a obține cea mai largă recunoaștere posibilă, dar mai ales recunoașterea de către Serbia. Acest lucru nu s-a întâmplat”, a spus el, adăugând că este puțin probabil să se întâmple curând, scrie VOA.