Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, şi noul preşedinte al Israelului, Isaac Herzog, au purtat, marţi, o discuţie telefonică.

Recunoașterea independenței Kosovo de către Israel, o dezamăgire pentru Serbia

Vucic i-a transmis omologului său israelian că țara sa și poporul Serbiei au fost dezamăgiți de recunoașterea de către Israel a independenței provinciei Kosovo, relatează site-ul televiziunii N1.

Israelul a recunoscut Kosovo ca un stat independent în urma unui acord semnat la Washington, în septembrie anul trecut, între Vucic și premierul kosovar de la acel moemnt, Avdullah Hoti, sub auspiciile fostului președinte Donald Trump.

Acordul a inclus deschiderea ambasadei israeliene la Pristina și mutarea ambasadei Serbiei de la Tel Aviv la Ierusalim. Aceasta din urmă s-a întâmplat încă.

În conversația telefonică pe care au purtat-o marţea aceasta, Aleksandar Vucic i-a transmis lui Isaac Herzog că se așteaptă ca Israelul să sprijine în continuare dialogul Belgrad – Pristina cu privire la normalizarea relațiilor, ca singura modalitate de soluționare a acestei probleme sensibile pentru Serbia.

Ambii președinți au spus că speră la contacte cât mai dese pentru a discuta în continuare probleme de interese comun, a mai transmis biroul preşedintelui Vucic într-un comunicat de presă.

Vizită a şefului CIA în Israel

În altă ordine de idei, tot marţi, şeful CIA (Agenţia Centrală de Informaţii a Statelor Unite), William Burns, a făcut o vizită în Israel pe fondul recrudescenţei tensiunilor între statul israelian şi Iran, scria France Presse pe 10 august.

Potrivit site-ului de infomare israelian Walla News, directorul CIA are programate cu premierul, Naftali Bennett, precum şi cu noul şef al serviciilor de informaţii externe israeliene (Mossad), pentru a discuta cu privire la programul nuclear iranian şi la activităţile Iranului în regiune.

Potrivit site-ului media citat, Burns trebuie să meargă şi la Ramallah pentru a se întâlni cu preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene (ANP), Mahmoud Abbas, şi cu şeful serviciului de informaţii palestinian, Majed Faraj.

La 29 iulie, MT Mercer Street, un petrolier administrat de o societate aparţinând unui miliardar israelian, a fost ţinta unui atac cu dronă în largul Oman, incidentul soldându-se cu doi morţi: un agent de securitate britanic şi un membru român al echipajului.

SUA, Marea Britanie şi Israelul au atribuit Iranului responsabilitatea pentru incident, dar Teheranul a dezminţit orice implicare pe fondul tensiunilor recurente, atacurilor şi actelor de sabotaj în serie în apele din regiune.

Sursa foto: Dreamstime