Oficialii israelieni nu au oferit detalii despre agenda discuțiilor șefului CIA din Israel, însă un site local a raportat că Burns intenționează să se întâlnească cu prim-ministrul Naftali Bennett, cu șeful agenției de spionaj Mossad, David Barnea și cu alte personalități din serviciile de informații superioare.

În timpul întâlnirii cu Barnea, oficialul Mossad i-a prezentat lui Burns informații destinate să-i arate că președintele Iranului, Ebrahim Raisi, este de neîncredere și incapabil să negocieze un nou acord nuclear sau să își respecte angajamentele, scrie The times of Israel.

Potrivit publicației, Barnea i-a dat lui Burns un dosar despre Raisi care îl descria ca fiind extrem de extrem, crud, corupt și instabil.

„Mossad l-a descris ca pe cineva cu tulburări mintale”, a susținut un canal tv israelian, într-un raportul fără să citeze surse.

Cine este Ebrahim Raisi

Ebrahim Raisi, un fost șef al sistemului judiciar care a fost alegerea liderului suprem Ali Khamenei pentru rol, însă el a fost acuzat că a ordonat executarea a mii de prizonieri spre sfârșitul războiului Iran-Irak din 1988. Acesta a preluat funcția joi, urmându-l pentru Hassan Rouhani, un relativ moderat care a fost de acord cu un acord important în 2015 care a limitat activitățile nucleare ale Iranului în schimbul ameliorării sancțiunilor.

Burns, diplomat de carieră, a jucat un rol cheie în apropierea SUA de Iran, care a condus la acordul dintre Iran și puterile majore. Președintele SUA, Joe Biden, a încercat să se alăture pactului după ce fostul președinte Donald Trump s-a retras din acesta în 2018. Israelul se opune acordului, iar oficialii guvernamentali au purtat runde succesive de discuții cu omologii americani cu privire la negocierile nucleare.

Război din umbră

Vizita lui Burns vine în mijlocul a ceea ce analiștii au numit un „război din umbră”, care a văzut o serie de atacuri asupra facilităților din Iran și a navelor maritime legate de Israel. Luna trecută, MT Mercer Street, un petrolier de produse petroliere operat de Zodiac maritime controlat de israelieni, a fost lovit de o dronă în largul coastei omane, ucigând doi membri ai echipajului – un britanic și un român.

Miniștrii de externe ai G7 au arătat vineri degetul de vină pentru atacul asupra Iranului, în timp ce armata SUA a dat publicității concluziile unei anchete care susținea că dronele au fost făcute în republica islamică.

Iranul a respins acuzațiile

Ministrul apărării, Benny Gantz, a declarat marți că Iranul este „cea mai mare amenințare la adresa păcii din regiune”.

„Facem apel la comunitatea internațională să acționeze pentru a opri agresiunea iraniană”, a spus Gantz.

Secretarul de stat american Antony Blinken a reînnoit luni jurământul de a pedepsi Iranul pentru că ar fi atacat petrolierul, spunând că lumea nu poate permite „impunitatea”.

„Este responsabilitatea tuturor națiunilor noastre să îi tragem la răspundere pe cei responsabili. Nerespectarea acestui lucru va stimula doar sentimentul lor de impunitate și îi va încuraja pe alții înclinați să nu ia în considerare ordinea maritimă ”, a spus el.

Burns trebuia, de asemenea, să călătorească la Ramallah pentru discuții cu președintele Autorității Palestiniene Mahmoud Abbas, a declarat un oficial palestinian. De asemenea, se va întâlni acolo și cu șeful informațiilor palestiniene Majed Faraj.

sursa foto: AP