Reacția președintelui sârb după violențele din Kosovo

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a cerut Kosovo să nu organizeze noi alegeri pentru primarii din nordul său până când nu va fi acordată mai multă autonomie etnicilor sârbi care formează o majoritate locală şi au boicotat un vot anterior, transmite Reuters.

„Toţi sârbii din nord cred că Serbia este ţara lor, nu Kosovo. Aceasta este realitatea. Cineva trebuie să se calmeze şi să organizeze (noi) alegeri acolo”, a declarat preşedintele sârb Aleksandar Vucic într-un interviu pentru Reuters, la Belgrad.

În nordul Kosovo au izbucnit violenţe săptămâna trecută, după ce primarii etnici albanezi au fost instalaţi în funcţii în mai multe municipalităţi cu majoritate sârbă, după alegerile locale din aprilie, care au atras doar o prezenţă de 3,5%.

Ca răspuns la tulburările în care protestatarii sârbi s-au ciocnit cu forţele de menţinere a păcii ale NATO, care s-au soldat cu zeci de răniţi de ambele părţi, Serbia şi-a plasat forţele armate în cea mai mare alertă de luptă, iar NATO a trimis întăriri pentru misiunea sa din Kosovo.

Uniunea Europeană şi Statele Unite, cei mai puternici susţinători ai Kosovo, au îndemnat Pristina să organizeze noi alegeri în zona cu majoritate sârbă, pentru a dezamorsa tensiunile, iar Serbia să renunţe la alerta de luptă şi să îndepărteze trupele de graniţa cu Kosovo.

Kosovo trebuie să facă concesii

Vucic a spus însă că autorităţile din Kosovo, o fostă provincie sârbă care şi-a declarat independenţa în 2008, după o revoltă din anii 1990 a etnicilor majoritari albanezi, ar trebui să facă unele concesii pentru a asigura participarea sârbilor la un nou vot.

„Încă nu avem o asociaţie a municipalităţilor sârbe, nu există încă nicio retragere a forţelor speciale de poliţie (albaneze din Kosovo) şi a primarilor de acolo”, a spus el.

Un acord vechi de un deceniu, intermediat de Uniunea Europeană, prevede ca sârbii din nord să înfiinţeze o asociaţie de municipalităţi autonome în schimbul recunoaşterii instituţiilor kosovare, dar acordul nu a fost niciodată implementat.

Prim-ministrul kosovar Albin Kurti a declarat că, dacă i se va acorda o autonomie mai mare în cadrul unei asociaţii de municipalităţi, zona majoritară sârbă ar putea organiza un referendum pentru a se alătura Serbiei.

„Sârbii (în nord) sunt întotdeauna gata să vorbească, dar trebuie să le oferi ceva”, a spus Vucic.

Serbia va menține trupele în alertă

Preşedintele kosovar Vjosa Osmani a declarat pentru Reuters, la începutul acestei luni, că ţara ar putea organiza noi alegeri în municipalităţile în cauză dacă 20% dintre alegători ar semna o petiţie prin care să le solicite. De asemenea, ea a acuzat Serbia de amestec.

Ca răspuns, Vucic a spus că „este îngrozitor despre ce vorbesc acei oameni” şi l-a acuzat pe Kurti că nu vrea să facă compromisuri.

„Sunt sigur că (Kurti) nu va investi nici un minut din timpul său şi nici o picătură de sudoare pentru a găsi o soluţie de compromis.”

El a spus că Serbia se gândeşte dacă îşi va reduce gradul de pregătire pentru luptă.

„Ne vom menţine trupele în alertă maximă, nu în cea mai mare alertă de luptă, pentru că asta costă mult”.

Vucic a mai spus în interviu că Belgradul este în discuţii pentru a cumpăra avioane de luptă Rafale din Franţa şi pentru a-şi consolida armata cu arme occidentale. El a spus că Serbia rămâne pe calea aderării la UE şi a reuşit să-şi echilibreze politicile externe pentru a permite continuarea relaţiilor de prietenie cu aliatul istoric Rusia şi China.