Comandantul Comandamentului Armatei SUA în Europa, generalul Christopher G. Cavoli, dar şi şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, au condus Conferinţa şefilor Apărării din Europa Centrală.

Evenimentul a avut loc la sediile Ministerului Apărării Naţionale şi Palatului Parlamentului, în zilele de joi şi vineri, potrivit informațiilor transmise într-un comunicat de Ministerul Apărării.

Au participat şefii Apărării din Bulgaria, Cehia, Croaţia, Polonia, Slovacia, Slovenia şi Ungaria

La eveniment au participat şefii Apărării din Bulgaria, Cehia, Croaţia, Polonia, Slovacia, Slovenia şi Ungaria, alături de lideri ai componentelor Gărzii Naţionale din statele americane Alabama, Colorado, Illinois, Indiana, Minnesota, Nebraska, Ohio, Tennessee şi Texas.

Pe agendă s-au aflat teme privind misiunile şi operaţiile comune, schimbul de informaţii şi acţiunile de sprijin pentru Ucraina. Conferinţa a constituit o oportunitate de a consolida relaţiile la nivel militar în vederea soluţionării complexelor provocări regionale de securitate.

Generalul Cavoli a transmis mulţumiri personalului Armatei României

Generalul Cavoli a transmis mulţumiri personalului Armatei României pentru contribuţia adusă la apărarea colectivă.

„Găzduiţi forţe ale Statelor Unite ale Americii şi NATO şi contribuiţi în efortul general de descurajare a agresiunii ruseşti”, a arătat el.

De asemenea, acesta a evidenţiat leadership-ul Forţelor Armate Române în seria de exerciţii „Defender” din acest an, serie care a constat în trei evenimente de instruire conexe, „Saber Guardian” fiind ultimul dintre aceste exerciţii.

„Instruirea complexă din cadrul «Saber Guardian» face Alianţa mai puternică şi demonstrează viteza şi eficacitatea forţelor noastre dislocabile”, a adăugat comandantul Comandamentului Armatei SUA în Europa.

Reuniunea de la Bucureşti a urmărit realizarea unei abordări militare armonizate pe flancul estic

La rândul său, generalul Petrescu a subliniat că reuniunea de la Bucureşti a urmărit realizarea unei abordări militare armonizate pe flancul estic ca parte a gândirii defensive aliate care se va definitiva la Summit-ul NATO de le Vilnius, din luna iulie.

„Regiunea Mării Negre este o zonă de interes strategic pentru NATO. Prezenţa consistentă a unor structuri aliate, în special americane, şi state precum România, din proximitatea războiului, contribuie la succesul pe care descurajarea îl joacă într-o ecuaţie de securitate”, a declarat şeful Apărării din România.