Tensiunile dintre civili și militari cresc alarmant în Sudan! Premierul a fost arestat de forțe armate

Anunțul făcut de ministerul sudanez vine în contextul în care, după mai multe săptămâni, tensiunile dintre civili și militari continuă să crească, conform afp.com

„După ce a refuzat să susţină lovitura de stat, forţe armate l-au arestat pe premierul Abdallah Hamdok şi l-au dus către un loc necunoscut”, a transmis ministerul Informației din Sudan, într-un comunicat.

Nu este încă clar cine a făcut arestările

Mai mult, cel puțin patru membri ai cabinetului sudanez civil au fost arestați de soldați neidentificați în primele ore ale zilei de luni.

Nu este încă clar cine a făcut arestările, iar armata nu a comentat încă asupra informațiilor apărute în presa internațională. Totuși, martorii spun că internetul a fost tăiat în capitala Khartoum, iar primele imagini care au apărut pe rețelele sociale arată mulțimi furioase care ard cauciucuri pe străzi.

Liderii grupurilor pro-democrație din Sudan au cerut susținătorilor lor să se opună

Liderii grupurilor pro-democrație din Sudan au cerut susținătorilor lor să se opună oricărei încercări de lovitură de stat militară.

Totodată, informațiile despre aceste arestări vin în situația în care Sudanul este măcinat de tensiuni profunde între autoritățile civile și militare care împart puterea într-un aranjament de guvernare comună din 2019, de când l-au dat jos de la putere pe dictatorul Omar al-Bashir. Amintim că acesta a fost înlăturat de la conducerea țării după 30 de ani.

Situația a fost înrăutățită de o presupusă tentativă de lovitură de stat

Situația a fost înrăutățită de o presupusă tentativă de lovitură de stat, atribuită susținătorilor lui al-Bashir, aceasta fiind dejucată în septembrie.

Amintim că adversarii tranziției democratice a țării au ieșit la începutul acestei luni pe străzile capitalei pentru a cere armatei să preia puterea prin lovitură de stat. De asemenea susținătorii guvernului de tranziție au ieșit și ei joi în stradă pentru a-și arăta susținerea.