Veste galbene au ieșit iar pe străzile Parisului, pentru a protesta împotriva politicilor duse de președintele Franței, Emanuelle Macron.

De ieri seară și până acum au fost arestate 163 de persoane, după cum notează presa franceză. Vestele galbene au revenit pe stradă în contextul unui alt eveniment: Marșul penrtru climat. Macron este cunoscut ca un susținător al măsurilor de protecție a mediului, pe care vestele galbene le contestă, considerând, printre altele, că diversele taxe adăugate la prețul combustibililor în scopul protecției mediului nu își au rostul.

Mișcarea „vestelor galbene”, virulentă și inedită, care protestează de luni de zile împotriva politicii sociale și fiscale a guvernului, a făcut să coboare în stradă sute de mii de francezi de la jumătatea lunii noiembrie 2018.

Manifestațiile, care au degenerat uneori în confruntări violente și în scene de lupta de stradă, au readus în actualitate polemicile cu privire la menținerea ordinii, alimentate de imagini ale unor manifestanți răniți – aproape 2.500, uneori grav (24 care și-au pierdut vederea și cinci având mâna smulsă, potrivit jurnalistului independent David Dufresne).

În piață, mobilizați special pentru a sta cu ochii pe vestele galbene, sujnt peste 7.500 de polițiști și jandarmi, dotați inclusiv cu tunuri cu apă.