„El (Macron, n.r.) este deja un susținător al unei organizații teroriste, pe a cărei membrii îi primește constant la Elysee. Dacă el a spus că e aliatul unei organizații teroriste… atunci chiar nu mai este nimic de comentat”, a declarat Cavusoglu, citat de Reuters.
„Acum este un vid de putere în Europa, iar Macron încearcă să devină liderul continentului, dar arta de a conduce vine natural”, a mai spus oficialul turc în față jurnaliștilor aflați la o conferință de presă ținută în Parlamentul de la Ankara.
Luna trecută, Emmanuel Macron s-a întâlnit cu Jihane Ahmed, purtătorul de cuvânt al Forțelor Democratice Siriene, organizație susținută de Statele Unite, din care fac parte și milițiile kurde YPG (Unitățile de Apărare ale Poporului), și a susținut solidaritatea Franței cu ei în lupta lor împotriva Statului Islamic.
Turcia consideră YPG o organizație teroristă și a fost înfuriată de sprijinul pe care aliații săi din NATO l-a arătat față de aceste miliții. Ankara a declanșat pe 9 octombrie un atac asupra milițiilor kurde din Siria, gest care a fost condamnat de multe state din NATO, inclusiv de către Franța.
Declarațiile lui Mevlut Cavosoglu vin după ce astăzi dimineață președintele Macron a spus că Turcia nu se poate aștepta la solidaritate din partea aliaților săi din NATO, atâta timp cât prin ofensivă lor din Siria a vrut să-i pună pe aceștia în fața faptului împlinit.
Relațiile dintre Paris și Ankara sunt reci de mai mulți ani, iar comentariile făcute joi de Macron și Cavosoglu nu fac decât să sporească tensiunea dintre cele două state înaintea summitului de la Londra, care va celebra cei 70 de ani de existența a Alianței.