Străzile din Oraşul Vechi care domină esplanada erau liniştite în cursul dimineţii, a constatat un jurnalist al AFP. Credincioşii sunt aşteptaţi pe esplanadă spre sfârşitul dimineţii, pentru rugăciune.

Bărbaţii care au mai puţin de 50 de ani nu vor participa. Poliţia a decis ca măsură de precauţie să le interzică accesul pentru a limita riscul de incidente, atunci când a decis, joi seara, să redeschidă esplanada.

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a calificat drept „declaraţie de război" decizia Israelului de a închide Esplanada Moscheilor şi recentele acţiuni ale israelienilor în Ierusalimul de Est, a declarat purtătorul său de cuvânt, Nabil Abu Rudeina. Ulterior, premierul israelian Benjamin Netanyahu a dispus mobilizarea unor trupe de poliţie suplimentare la Ierusalim.

Preşedintele Abbas a făcut apel la o "reacţie imediată" din partea comunităţii internaţionale, pentru stoparea acţiunilor israeliene.

"Considerăm Guvernul israelian responsabil pentru escaladarea tensiunilor, care s-au amplificat odată cu închiderea Esplanadei Moscheilor. Decizia reprezintă un act periculos şi o provocare flagrantă, o sursă de tensiuni şi instabilitate", a subliniat Mahmoud Abbas.

Statele Unite au cerut joi ca toţi credincioşii musulmani să aibă acces la Moscheea Al-Aqsa din Ierusalim, îndemnând toate părţile să aibă o atitudine de reţinere.

"Moscheea Al-Aqsa trebuie redeschisă tuturor credincioşilor musulmani", a declarat Jennifer Psaki, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.

Psaki a denunţat tentativa de asasinare a liderului naţionalist israelian Yehuda Glick. Bărbatul care l-a împuşcat pe Yehuda Glick a fost neutralizat de poliţie, iar, pe fondul tensiunilor, autorităţile israeliene au oprit accesul în zona Esplanadei Moscheilor.

Confruntări între palestinieni şi poliţiştii israelieni au avut loc în apropiere de locul în care forţele de ordine l-au ucis joi dimineaţă pe Muataz Hijazi, palestinianul suspectat că l-a împuşcat miercuri seară pe liderul extremei-drepte Yehuda Glick, care a fost grav rănit.

"Palestinianul care era principalul suspect pentru atacul de miercuri seară a fost eliminat la locuinţa sa din cartierul Abu Tor din Ierusalim, de o unitate a forţelor speciale ale poliţiei în urma unui schimb de focuri", a declarat purtătorul de cuvânt al poliţiei, Micky Rosenfeld. Potrivit postului de radio public israelian, palestinianul a executat o pedeapsă de zece de închisoare în Israel, "pentru activităţi teroriste".

Esplanada Moscheilor este revendicată atât de musulmani, care o numesc Haram al-Sharif „Nobilul Sanctuar”, cât şi de evrei, fiind cel mai sfânt loc al mozaismului – Muntele Templului, o referire la zidul rămas din al doilea Templu iudaic, distrus de romani în anul 70 d.Hr. Evreii au dreptul de a merge pe Esplanadă la anumite ore şi sub strictă supraveghere, dar n-au dreptul să se roage acolo.

Tensiunile s-au amplificat începând din 22 octombrie, după ce un tânăr palestinian din cartierul Silwan a intrat cu maşina într-un grup de persoane într-o staţie de tramvai din Ierusalim, incident care s-a soldat cu moartea unui un copil de trei luni şi a unei femei din Ecuador. Autorităţile israeliene au calificat incidentul drept un atac terorist.