Etnicii maghiari care trăiesc în Ucraina se confruntă constant cu intimidări, a afirmat joi ministrul ungar de externe Peter Szijjarto, potrivit căruia aceste presiuni au devenit o politică a guvernului central de la Kiev, transmite agerpres.ro

Tactici de intimidare de tip comunist-sovietic

Şeful diplomaţiei ungare a scris pe Facebook, după o reuniune cu omologii săi din OSCE (Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa), că serviciile secrete ucrainene au făcut descinderi luni la sediul Asociaţiei culturale maghiare din Transcarpatia, la domiciliul preşedintelui acesteia, Laszlo Brenzovics, precum şi la Colegiul maghiar Ferenc Rakoczi al II-lea din Berehove şi la biroul organizaţiei responsabile cu mecanismul guvernului ungar de asistenţă pentru dezvoltare economică a comunităţii etnicilor maghiari din Transcarpatia.

Szijjarto a calificat drept „inacceptabile” aceste percheziţii efectuate de „comandouri agresive”, evocând „tactici de intimidare esenţialmente de tip comunist-sovietic”. „Presiunile constante” asupra etnicilor maghiari din Ucraina au devenit acum o politică a guvernului central, a remarcat ministrul.

Acesta a mai menţionat că a cerut Albaniei, care exercită preşedinţia prin rotaţie a OSCE, să trimită în Transcarpatia o echipă de observatori pentru a monitoriza modul în care sunt trataţi etnicii maghiari din regiune, dar şeful de la Kiev al misiunii speciale de monitorizare le-a interzis membrilor echipei să contacteze comunitatea maghiară şi nu li s-a permis decât să discute cu serviciile secrete ucrainene.

Peter Szijjarto a adăugat că se aşteaptă ca statele membre ale NATO să-şi manifeste solidaritatea cu Ungaria şi a precizat că Ungaria va continua să blocheze aspiraţiile Ucrainei de a adera la alianţă cât timp această ţară va trata în acest mod comunitatea maghiară.

Relaţiile dintre Budapesta şi Kiev s-au tensionat mai ales în ultimii ani, după ce parlamentul ucrainean a adoptat o nouă lege a educaţiei. Votată la începutul lunii septembrie 2017 şi promulgată de preşedintele de la acea vreme, Petro Poroşenko, noua lege a introdus sistemul de 12 clase în Ucraina şi extinderea utilizării limbii ucrainene în sfera educaţiei. În noiembrie anul trecut, premierul ungar Viktor Orban a subliniat că guvernul său va bloca orice viitoare apropiere a Ucrainei de NATO dacă această ţară nu respectă drepturile minorităţii maghiare.