Desfiinţarea SIIJ (Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie) continuă să provoace tensiuni, de această dată chiar în interiorul coaliţiei de guvernare.

“Ministrul Justiţiei, fără să ne informeze, a sesizat Comisia de la Veneţia (…) fără să informeze premierul, fără să facă informare în coaliţie”

Ministrul Jusţiei, Stelian Ion (USR), a sesizat Comisia de la Veneţia cu privire la proiectul de desfiinţare al SIIJ fără să discute cu premierul şi cu partenerii din coaliţia de guvernare, acuză Ludovic Orban, preşedintele PNL. Din această cauză, întârzie adoptarea iniţiativei respective în Parlamentul României.

“Noi dezbatem problema desfiinţării secţiei speciale încă de la preluarea guvernării. PNL a depus încă din legislatura trecută proiectul de lege privind desfiinţarea secţiei speciale. Am ajuns la un acord în coaliţie în care am susţinut o formulă care a fost adoptată în Camera Deputaţilor cu 170 de voturi pentru. Repet, în Camera Deputaţilor, prima Cameră sesizată, s-a adoptat proiectul de lege de desfiinţare a secţiei speciale într-o formă care a fost stabilită la nivelul coaliţiei.

Ulterior adoptării acestei reforme, ministrul Justiţiei, fără să ne informeze, a sesizat Comisia de la Veneţia. Repet, fără să informeze premierul, fără să facă informare în coaliţie. N-am spus nimic. OK. A sesizat ministrul Justiţiei Comisia de la Veneţia. El ne-a pus în situaţia în care odată cu sesizarea Comisiei de la Veneţia să aşteptăm punctul de vedere al acestei comisii, care se va da probabil în jurul datei de 3 iulie.

Decizia de la nivelul coaliţiei, pe care am discutat-o cu doamna senator Iulia Scântei, care e preşedintele Comisiei Juridice, este aceea de a aştepta punctul de vedere al Comisiei de la Veneţia, de a ne întâlni în coaliţie specialiştii împreună cu palierul politic, de a conveni asupra unei forme care să fie comună în coaliţie”, a declarat, sâmbătă Ludovic Orban.

Ce se întâmplă după decizia Comisiei de la Veneţia?

Liderul liberalilor a mai precizat că, după ce se va primi răspunsul din partea Comisiei de la Veneţia, Senatul se va întruni în sesiune extraordinară pentru adoptarea acestui proiect, transmite Agerpres.

“De asemenea, am convenit ca imediat după ce decidem asupra acestei forme să convocăm o sesiune extraordinară la Senat, pentru este camera decizională, şi să adoptăm proiectul de lege de desfiinţare a secţiei speciale în forma pe care o vom conveni, ţinând cont de observaţiile şi punctele de vedere ale Comisiei de la Veneţia. Asta e realitatea. Eu nu dau vina pe nimeni”, a mai spus Ludovic Orban.

“Liderii din coaliţie au fost puşi în situaţia în care să remedieze ceea ce era de remediat”

“Modul în care şi-a organizat ministrul Justiţiei strategia, modul în care şi-a gestionat acest drept, în mod personal aş putea să spun, de a sesiza Comisia de la Veneţia fără să sesizeze în prealabil cu privire la efectele inclusiv la nivelul timpului, decalării unor decizii politice, şi exercitării votului final, i-au aparţinut.

Liderii din coaliţie au fost puşi în situaţia în care să remedieze ceea ce era de remediat ca urmare a întârzierilor generate de aceste strategii proprii ale ministrului Justiţiei în funcţie. Într-adevăr, odată ce ai sesizat Comisia de la Veneţia, nu poţi să întorci spatele Comisiei de la Veneţia şi să spui că nu te mai interesează să aştepţi punctul de vedere”, a fost şi critica adusă de către senatoarea Iuliana Scântei, preşedintele Comisiei Juridice din Senat.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin