Americanii se impun în România. Un înalt demnitar al SUA a venit cu o cerinţă clară pentru oficialii de la Bucureşti. Domeniul justiţiei este cel mai sensibil pentru aceştia. Corupția e atât de pregnantă încât amenință siguranța națională, o spune însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la București, David Muniz.

Americanii ne cer desfiinţarea SIIJ

”Preşedintele Biden a făcut din lupta anticorupţie o prioritate de securitate naţională. Corupţia nu este doar o problemă, deşi este o problemă gravă, pentru ţările în care există. Este o ameninţare la adresa securităţii, pentru că permite unora să exploateze slăbiciunile acelei ţări. Şi din acest motiv suntem foarte interesaţi să vedem progrese.

În problema SIIJ, poziţia noastră a fost clară şi o repet. Credem că această coaliţie trebuie să îşi ţină promisiunile pentru a desfiinţa SIIJ. Multe instituţii europene de justiţie s-au pronunţat clar că acea Secţie ar trebui să fie desfiinţată.

Implicare directă a SUA

Cred că este încă prea devreme pentru coaliţie. Ei muncesc din greu şi cred că rezultatele se vor vedea. Se muncește mult în parlament şi la guvern pentru a găsi calea cea mai bună, pentru a se ţine de acele promisiuni, pentru a readuce, a reface statul de drept în România şi sunt foarte încrezător în legătură cu asta, dar e ceva care ne preocupă.

Este în interesul strategic al SUA să vadă statul de drept respectat”, a declarat David Muniz, însărcinatul cu afaceri al SUA la București.