BlackBerry a declarat vineri că va concedia nu mai puțin de 4.500 de angajați, ceea ce reprezintă 40% din întregul personal al companiei, în condițiile în care estimează că pe trimestrul al doilea va înregistra o pierdere de aproape 1 miliard de dolari.
Pierderile record sunt puse pe seama vânzărilor sub așteptări ale smartphone-ului BlackBerry Z10.  Telefonul a dezamăgit, iar canadienii au de gând să îi scadă prețul și să îl vândă ca telefon entry, vârful de gamă fiind recent lansatul Z30.
BlackBerry își va reduce portofoliul la 4 dispozitive, două modele de vârf și două modele entry, iar restul telefoanelor se vor adresa companiilor.
După acest anunț venit înaintea rezultatelor trimestriale, acțiunile BlackBerry s-au prăbușit cu 19%, sub valuri uriașe de vânzări, până la cotația de 8,50 dolari. Acțiunile au fost suspendate de la tranzacționare în așteptarea noutăților legate de companie. La revenirea la tranzacționare, în doar o jumătate de oră până la închidere, cotațiile au fost spulberate de valuri de vânzări.
În timpul ședinței de vineri, acțiunile BlackBerry au pierdut 17%, dar în sesiunea extinsă au mai scăzut cu 2,8%, astfel că, per total, scăderea a fost de 19,4%, până la 8,48 dolari. Volumele din ședința de vineri au fost de trei ori mai mari decât în ultimele trei luni pe medie. Cel mai mic preț la care BlackBerry s-a tranzacționat vineri a fost 8,01 dolari, nivel care era echivalent cu o cădere de aproape 24%.
Compania canadiană își va anunța rezultatele trimestriale în această săptămână. Dar BlackBerry a spus vineri după amiază că se așteaptă la o pierdere de 950-995 milioane dolari pentru al doilea trimestru, incluzând un cost masiv de inventar, pe fondul creșterii competiției.
BlackBerry, care a debutat în 1999, a fost smartphone-ul dominant pentru mediul de business și alți clienți înainte ca Apple să debuteze în 2007 cu iPhome. De atunci, BlackBerry a fost strivită de competiția din partea iPhone și la fel de bine din partea telefoanelor cu sistem Android, cum ar fi Samsung.
BlackBerry a început din vară o serie de runde de concedieri de amploare mai redusă, mai ales la departamentele vânzări şi cercetare-dezvoltare, după ce anul trecut a renunţat la 5.000 de angajaţi.
Dimensiunea planului de concedieri prezintă o imagine sumbră a companiei, scrie Wall Street Journal. În urmă cu doi ani, BlackBerry avea peste 17.000 de angajaţi şi o cotă de piaţă de 14% în SUA, potrivit datelor firmei de cercetare IDC. În prezent, cota producătorului de smartphone-uri pe piaţa americană a coborât la sub 3%.
Este a doua oară când compania se află pe buza prăpastiei. Cu numai un an în urmă, BlackBerry a reușit să renască din propria cenușă lansând noile modele Z10 și Q10. Până atunci, compania pierduse aproape trei sferturi din valoare, pe fondul problemelor telefoanelor BlackBerry și al competiției din partea Apple și Samsung. Din septembrie 2012 și până în februarie 2013, acțiunile companiei au crescut de aproape trei ori, ca urmare a succesului înregistrat de smartphone-urile  Z10 și Q10. Numai că succesul noilor modele se pare că s-a stins extrem de rapid și acum BlackBerry se confruntă iar cu pericolul prăbușirii.