Numărul atacurilor asupra datelor cu caracter personal ale utilizatorilor unici de dispozitive mobile au ajuns, în 2019, la 67.500, în creştere cu 67,3% faţă de anul anterior, arată cele mai noi statistici întocmite de Kaspersky.

În acest context, troienii pentru mobil, care distribuie reclame publicitare şi stalkerware-ul, au înregistrat o creştere puternică în cursul anului anterior. Astfel, din datele raportului anual „Mobile Malware Evolution” reiese că primul tip de ameninţare a consemnat o creştere de două cifre în ceea ce priveşte numărul de pachete de instalare detectate, în timp ce al doilea a vizat utilizatorii de telefonie mobilă cel puţin de două ori mai mult decât în 2018.

Conform specialiştilor Kaspersky, troianul de tip adware colectează informaţii private pentru a arăta utilizatorilor reclame publicitare targetate, iar datele personale ale victimei pot ajunge pe terţe servere fără consimţământul sau cunoştinţa acesteia. În ultimul an, 21% dintre toate ameninţările mobile observate de Kaspersky au fost legate de Adware.

De asemenea, ameninţarea stalkware constă în aplicaţii comerciale de spionaj care, instalate de obicei pe dispozitive fără cunoştinţa sau consimţământul utilizatorilor, rămân ascunse şi rulează în fundal.

Există posibilitatea ca un hacker să colecteze toate aceste informaţii în scopuri proprii

„Aceste aplicaţii au acces la cantităţi semnificative de date cu caracter personal, cum ar fi locaţia dispozitivului, istoricul browserului, mesaje text, chat-uri de social media, fotografii şi multe altele. Nu numai că acestea împărtăşesc informaţii personale unor necunoscuţi, dar există şi posibilitatea ca un hacker să obţină acces la serverele stalkerware şi să colecteze toate aceste informaţii în scopuri proprii. Stalkerware prezintă un interes din ce în ce mai mare pentru utilizatorii rău intenţionaţi”, notează sursa citată.

Statisticile Kaspersky, calculate utilizând criteriile de detectare a stalkerware-urilor, sugerate de Coaliţia Împotriva Stalkerware, arată că atacurile asupra datelor cu caracter personal ale utilizatorilor de dispozitive mobile au crescut de la 40.386 de utilizatori unici atacaţi în 2018, la 67.500, în 2019.

Pe durata anului 2019, au fost atacaţi 4.483 de utilizatori în ianuarie, iar în septembrie acest număr a crescut la 9.546, în timp ce, în decembrie, cifrele au dezvăluit 11.052 de utilizatori atacaţi, potrivit Agerpres.