Zvonurile legate de iminenta producere a unor noi seisme în ţara noastră este unul dintre factorii care influenţează decizia clienţilor cu privire la achiziţionarea unui apartamant vechi, în ciuda preţurilor competitive ale acestora. Tot mai mulţi clienţi se orientează spre locuinţe realizate după cutremurul din 4 martie 1977.

Chiar dacă imobilele construite înainte de cutremurul din 1977 au un preţ mai mic, clienţii sunt tentaţi să-şi îndrepte atenţia spre apartamentele construite după acest an, punând pe primul plan gradul mai mare de siguranţă al locuinţelor realizate de comunişti după dezastrul de pe 4 martie.

„Odată cu incidentul de săptămâna trecută, potenţialii clienţi vor tatona piaţa înainte de a tranzacţiona un apartament într-un bloc vechi”, a confirmat, pentru CAPITAL Online, Monica Marin, Partener Manager al companiei imobiliare EuroMetropola.

„O parte însemată din cumpărători se îndreaptă către imobile cu cel mult patru etaje, construite după 1977. Specialiştii spun că apartamentele realizate după cutremurul din ’77 sunt mai sigure din punctul de vedere al rezistenţei seismice, datorită modificării normativelor după care au fost construite”, explică Monica Marin.

80% dintre solicitanţi vor locuinţe post ’77

Potrivit reprezentantei companiei imobiliare EuroMetropola, potenţialii clienţi încep să îşi pună problema dacă fac o achiziţie inspirată lăsându-se conduşi de preţul atractiv, în detrimentul siguranţei şi stabilităţii construcţiei. Astfel, o mare parte a cumpărătorilor se îndreaptă spre locuinţe mai noi de 1977.

„Aproximativ 70-80% din cererea totală de apartamente vechi le vizează pe cele situate în clădiri ce au fost construite după 1977”, susţine, la rândul său, Cătălin Şerbănescu, consultant al companiei Coldwell Banker.

Variantă: cumperi ieftin, apoi consolidezi clădirea

Pentru clienţii care dispun de bugete limitate şi care se orientează către anumite zone, anul construcţiei blocului nu reprezintă o prioritate, preţul fiind factorul decizional. „Cu toate acestea, un interes sporit îl prezintă imobilele din cărămidă, cu structura din beton, care, în viziunea clienţilor, asigură un grad sporit de siguranţă”, mai spune Monica Marin.

Cumpărătorii care aleg imobilele de dinainte de 1977 mizează pe o viitoare consolidare a clădirii şi consideră ca principal avantaj spaţiul verde existent în perimetrul blocului şi distanţa considerabilă dintre imobile. „Pentru a obţine prin negociere un preţ sub cel al pieţei, clienţii sunt dispuşi să achiziţioneze proprietatea, urmând ulterior să investească în renovarea şi reabilitarea acesteia”, spun oficialii EuroMetropola.

Vechimea locuinţei taie din preţ

Dacă nu influenţează decizia de cumpărare, „factorul 1977” atârnă greu în stabilirea preţurilor. „Mai mult ca oricând, un element cu greutate în pretul apartamentelor de acest gen pare să fie anul de construcţie: înainte sau după 1977”, a declarat Cătălin Şerbănescu. „Anul de construcţie al imobilului reprezintă adesea un argument în favoarea cumparatorului, în procesul de negociere”, adaugă Monica Marin.

„Trebuie să facem diferenţierea între apartamentele vechi de dinainte de ’77 situate în centrul Capitalei şi cele aflate în cartiere. Variaţiile de preţ sunt în acest context notabile, dacă ne raportăm la zona în care este amplasat imobilul. Pentru apartamentele din Centru, proprietarii care cer preţul zonei, sunt foarte puţin deschişi negocierii, în timp ce în cartiere, proprietarii sunt mult mai flexibili”, a mai spus Marin.

Exemplificând cu unele cazuri concrete din luna martie, preţurile la imobilele mai noi sunt mai mari decât cele cerute pentru imobilele mai vechi. Astfel, o garsonieră în Drumul Taberei, zona Moghioroş, de 34 mp, etaj intermediar, în bloc contruit în 1979 a fost vândută cu preţul de 41.000 euro, conform datelor Coldwell Banker. În acelasi timp însă, un apartament cu 3 camere în Militari, de 71 mp, în bloc construit în 1973 a fost vândut la preţul de 67.000 euro.

Şi băncile ţin cont de imobilele vechi

Dacă decizia finală a clientului şi preţul sunt influenţate într-un grad ridicat de vechimea apartamentelor, şi băncile ţin cont de acest lucru în momentul acordării creditelor ipotecare, potrivit firmei Coldwell, acest lucru fiind susţinut şi de reprezentanţii OTP Bank contactaţi de CAPITAL Online.

„Valoarea imobilelor achiziţionate sau care reprezintă garanţii imobiliare este stabilită prin actul de evaluare întocmit de evaluatorii agreaţi de către bancă. În prezent, nu există prevederi exprese în ceea ce priveşte data construcţiei imobilului (înainte sau după 1977), însă este probabil ca acest element să influenţeze valoarea evaluată a imobilului respectiv, alături de gradul de uzură, zonă, îmbunătăţiri etc”, a declarat pentru CAPITAL Online Adrian Chichiţă, Director Executiv Adjunct, Divizia Retail a OTP Bank România.

DETALII:
Citeşte şi 10 milioane de lei pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic I.