Valoarea plasamentelor în acţiuni ale fondurilor de pensii private obligatorii s-a dublat în ultimele luni, administratorii redevenind interesaţi de bursă după ce aceasta a intrat pe creştere.

Plasamentele în acţiuni ale fondurilor de pensii private de pe Pilonul II au crescut semnificativ în ultimele luni, ajungând la aproape 5% din active la sfârşitul lunii iulie, potrivit datelor publicate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.

Ponderea acţiunilor în portofoliile de investiţii ale fondurilor de pensii obligatorii este aproape dublă faţă de cea consemnată la sfârşitul lunii aprilie a.c. Valoarea acţiunilor deţinute de fonduri a crescut şi mai mult de la sfârşitul lui aprilie până la finele lunii iulie: cu 150%, la aproape 85 de milioane de lei. Investiţiile în acţiuni ale fondurilor de pensii au avut şi ponderi mai mari în portofoliile acestora în primele luni de administrare, dar sumele plasate în aceste instrumente erau considerabil mai mici.

Prudenţă în perioada de scădere a bursei

175-36755-25_arrow_36.jpgÎn perioada de scădere a cotaţiilor acţiunilor, fondurile de pensii au preferat să fie extrem de prudente. După ce bursa a intrat pe creştere, s-a schimbat şi comportamentul investiţional al administratorilor. „Peste 50% din creşterea expunerii pe acţiuni se datorează achiziiţiilor noi“, spune directorul de investiţii al administratorului de pensii Allianz-Tiriac, Dorin Boboc. „În primul rând, este evident că majoritatea administratorilor de fonduri de pensii au reuşit să identifice momentul de întoarcere pe verde a pieţei de capital şi au mărit expunerea pe acţiuni odată cu semnele de revenire a pieţelor“, afirmă Boboc.

Un alt factor care a contribuit la creşterea ponderii acţiunilor în activul total al fondurilor a fost creşterea cotaţiilor acţiunilor. Boboc apreciază însă că acest factor a avut o influenţă mai scăzută. În acelaşi timp, oficialii ING Fond de Pensii  arată că mizează pe randamentele aduse de acţiuni pe termen lung. „Este o mişcare activă de investire. În cazul nostru este generată de faptul că noi avem încredere în potenţialul acţiunilor pe termen lung“, explică directorul general al ING Fond de Pensii, Emilia Bunea. La sfârşitul lunii iulie, acest fond, cel mai mare de pe Pilonul II, avea 7,86% din banii administraţi plasaţi în acţiuni. Pe locul al doilea din punctul de vedere al expunerii pe acţiuni se află fondul administrat de AIG – cu 4,66% din active plasate pe bursă. În schimb, în cazul fondului de pensii private obligatorii al Allianz-Țiriac, acţiunile reprezentau 3,85% din totalul activelor, plasându-se sub media pieţei.

Odată cu creşterea activelor de pe Pilonul II scade ponderea sumelor depozitate de administratori la bănci. Aceasta, deoarece contribuţiile lunare încasate de fonduri stau în depozite până în momentul în care sunt plasate în alte instrumente.  Cea mai mare parte a banilor de pe Pilonul II este plasată în titluri de stat, acestea reprezentând peste 57% din total.