CSM anunță începerea procesului de digitalizare a instanțelor

Consiliul Superior al Magistraturii a anunțat continuarea procesului de digitalizare a sistemului judiciar, menționând că aceasta facilitează comunicarea cu instanțele judecătorești. Potrivit CSM, sistemul de procesare a cererilor trimise prin mijloace electronice este complet integrat cu dosarul electronic, permițând procesarea rapidă și sigură a documentelor.

Aceasta se poate face fie prin portalul registratura.rejust.ro, fie direct de către părți și avocați, prin utilizarea adresei de e-mail a instanței.

Conform documentului menționat, modulul dezvoltat în cadrul aplicației ReJust este destinat să sprijine funcționalitățile portalului registratura.rejust.ro, care este folosit într-un ritm intens. Până în prezent, prin intermediul acestui portal au fost încasate taxe judiciare de timbru în valoare de 32.500.000 lei, echivalentul a aproximativ 6,5 milioane de euro.

Ce se întâmplă după trimiterea cererii

CSM a detaliat procesul care are loc după trimiterea cererii prin portalul registratura.rejust.ro.

Documentul este procesat automat, iar partea beneficiază de un răspuns de confirmare. Acest răspuns conține următoarele informații:

  • Numărul dosarului în care documentul a fost încărcat, inclusiv pentru cererile introductive.
  • Denumirea sub care documentul a fost salvat, pentru o identificare ușoară în dosarul electronic.

Potrivit sursei citate, răspunsul generat nu reprezintă doar o confirmare de primire a e-mailului, ci include toate informațiile necesare pentru a garanta că cererea a fost înregistrată efectiv în dosarul cauzei și poate fi consultată în dosarul electronic.

De asemenea, documentele semnate electronic sunt verificate automat – sistemul analizează validitatea semnăturilor și generează un raport, astfel încât judecătorul poate confirma autenticitatea semnăturii doar prin lecturarea raportului generat de sistemul informatic, care este tipărit la dosarul cauzei.

CSM a mai precizat că ”acest mod de lucru reprezintă o metodă de a compatibiliza documentele emise electronic la necesitatea constituirii dosarului fizic”.

Se va reduce riscul de omitere a corespondenței electronice

CSM a precizat că noul mod de lucru este complet integrat cu sistemul de gestionare a cauzelor, contribuind astfel la reducerea riscului de omitere a corespondenței electronice. Scopul aplicației este de a sprijini constituirea dosarului electronic, prin degrevarea personalului auxiliar al instanțelor de la sarcinile legate de procesarea cererilor trimise electronic, iar tendința este de a utiliza acest canal de comunicare într-o măsură cât mai mare.

Instituția subliniază că inițiativa face parte din eforturile constante de digitalizare a sistemului judiciar, având ca obiectiv îmbunătățirea transparenței, facilitarea accesului la justiție și creșterea eficienței activității instanțelor.

Ce este taxa de timbru?

Taxa de timbru este parte a cheltuielilor de judecată. Ea este diferită și separată de celelalte cheltuieli: onorariul avocatului, al expertului, etc.

Taxa este plătită de reclamant, cel care sesizează instanța.  Dacă pârâtul face și el cereri proprii, va plăti, la rându-i, o taxă.

La finalul procesului, partea care pierde, la cererea părții care a câștigat, va putea fi obligată să restituie cheltuielile de judecată părții care a câstigat. Inclusiv taxa de timbru.

Taxa se plătește înainte de începerea procesului și se anexează la cererea de chemare în judecată, la momentul înregistrării la instanță.

Dacă ați uitat sau nu ați știut, în procedura de regularizare, judecătorul trimite o adresă prin care spune cât este taxa și vă pune în vedere să o achitați în 10 zile de la primirea plicului.

Ea se poate achita la Primăria de la domiciliul plătitorului. Se mai poate plăti și online, pe ghiseul.ro sau prin transfer bancar, dacă știți contul instituției, potrivit avocatdrian.ro.