Nelu Tătaru a anunțat că trebuie „lucrat foarte mult” la realizarea unei legislaţii în domeniul medical. Totodată, acesta a subliniat faptul că Direcţiile de sănătate publică trebuie să fie „reevaluate, reaşezate, redaptate” cerinţelor din prezent.

„Ce ştim acum? Că trebuie lucrat foarte mult la o legislaţie, avem o lege a reformei în sănătate care din 2006 are peste 1.500 de amendamente, încât nu îi mai recunoaştem forma iniţială, avem un management care, evaluat practic la faţa locului în toate aceste luni şi personal de către mine, lasă de dorit, avem nişte Direcţii de sănătate publică care trebuie reevaluate, reaşezate şi readaptate cerinţelor din ziua de astăzi.

Avem nişte sisteme de răspuns care, la fel, trebuie adaptate unei situaţii de criză. Ţin să menţionez în toată perioada colaborarea foarte bună cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă”, a spus ministrul.

Telemedicina, în prim plan

De asemnea, Nelu Tătaru a mai precizat că  telemedicina nu mai trebuie lăsată deoparte, deoarece există zone în țară în care acest lucru este extrem de necesar.

„Ce am descoperit în această pandemie? Am redescoperit telemedicina şi cred că această redescoperire nu mai trebuie lăsată undeva deoparte şi trebuie adaptată cel puţin, dacă nu în totalitate, acelor zone din ţară unde accesul este destul de greu”, a mai arătat ministrul.

Pe lângă valul de schimbări anunțat, Tătaru a mulţumit corpului medical pentru că a răspuns „prompt solicitărilor” în contextul pandemiei cu noul coronavirus.

„Dacă stăm să evaluăm toate aceste creşteri (n.r. ale numărului de infectări), coroborate cu o perioadă de vid legislativ, considerăm că sistemul medical a răspuns prompt chiar şi la această creştere şi la această forţare, să spunem, chiar dacă personalul medical ajunsese la o cumpănă, la o oboseală, să poată răspunde totuşi într-o măsură fermă la mijloace de dezinformare, la anumiţi influenceri sau anumite curente negaţioniste într-o bagatelizare a primei părţi a pandemiei.

(…) Ţin să mulţumesc şi pe această cale corpului medical care a răspuns prompt acestor solicitări”, a declarat Tătaru.

Sursă foto: INQUAM/Octav Ganea