Ministrul Sănătăţii a declarat că va avea discuţii cu autorităţile din Iaşi și cu Mitropolia Molodovei, pentru ca sărbătoarea Sfintei Parascheva să se desfăşoare diferit faţă alţi ani. Nelu Tătaru a menționat că au fost prezentate nişte criterii şi nişte circuite pentru ca evenimentul să se poată desfăşura la un nivel mai redus decât altădată, transmite news.ro.

„Vor urma nişte sărbători ale Iaşiului, vor urma sărbătorile Sfintei Parascheva, sunt la evaluarea unor unităţi medicale, vom avea discuţii inclusiv cu Mitropolia, inclusiv cu factorii de decizie locali. (…) Noi am dat nişte parametri, nişte criterii, nişte circuite pentru care să se poată desfăşura la un nivel mai mic. Nu putem trăi aceleaşi sărbători ca în anii trecuţi sau poate ca în anii viitori, este un an diferit şi toată lumea trebuie să înţeleagă plecând de la populaţia civilă, autorităţi sau cleric. Suntem într-un moment în care trebuie să gestionăm o creştere progresivă a unui număr de cazuri”, a explicat Nelu Tătaru.

Despre ce criterii este vorba mai exact

Acesta a precizat că trebuie menționate anumite criterii, printre care portul măştii și evitarea locurilor aglomerate. De asemenea, aceste măsuri vor trebui aplicate la toate activităţile care vor avea loc în Iaşi în perioada următoare.

„Sunt aceleaşi criterii care trebuie menţinute şi nu ar trebui să căutăm ceva sofisticat, portul unei măşti, o distanţare, un dezinfectant, evitarea locurilor prea aglomerate. (…) Nu doar pelerinajul, toate activităţile din această perioadă având în vedere că Iaşiul este un centru universitar, avem o aglomeraţia mare urbană, avem studenţi şi avem aceste sărbători ale Iaşiului care se întind pe mai multe zile”, a mai declarat Nelu Tătaru.

Încă de acum 10 zile, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a anunţat că pelerinajul religios de la Iaşi va avea loc şi în acest an, în luna octombrie, dar vor fi luate măsuri speciale în contextul epidemiei de coronavirus, pentru a se evita aglomeraţia din jurul Catedralei.

„Pentru a se evita o concentrare a închinătorilor de-a lungul a doar câteva zile, racla cu moaştele Cuvioasei va fi scoasă din Catedrala Mitropolitană şi depusă în baldachinul special amenajat încă din data de 8 octombrie şi va rămâne acolo timp de o săptămână, până pe 15 octombrie. Va exista un culoar de acces către sfintele moaşte care să asigure păstrarea distanţării fizice. După ce vor trece de baldachinul care va adăposti racla cu sfintele moaşte, tot printr-un culoar separat, pelerinii vor fi îndrumaţi către ieşirea din zona Ansamblului Mitropolitan. Vor fi puse la dispoziţia pelerinilor măşti oferite de voluntari la intrarea pe culoarul de acces şi pe parcursul rândului”, se arată în comunicatul reprezentanţilor Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Sursă foto: Inquam Photos / Alex Nicodim