Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a anunţat că va intenta un proces Guvernului la Curtea Europeană de Justiţie pentru anularea impozitului forfetar. Tăriceanu are în plan anularea impozitului forfetar, deoarece consideră că prin acesta Executivul a legiferat „discriminarea” între firmele care reuşesc să facă profit şi cele care înregistrează pierderi.

„Anunţ, în premieră, că vom introduce o acţiune la Curtea Europeană de Justiţie în vederea anulării impozitului forfetar. Majoritatea firmelor, din cauza crizei, a trecut pe pierderi şi, totuşi, Guvernul vrea să le stoarcă, ducându-le în faliment”, a declarat fostul premier.

Tăriceanu a adăugat că nu este „împotriva rigorii fiscale a autorităţilor statului” şi că este normal ca firmele care fac profit să plătească impozit pe profit.

De asemenea, fostul premier a spus că admite „existenţa firmelor care încearcă să-şi ascundă profiturile”, dar „din cauza unei minorităţi nu se pot aplica măsuri punitive împotriva tuturor, mai ales că Guvernul are la dispoziţie instituţiile statului şi instrumentele necesare pentru a verifica şi impune legalitatea în domeniul fiscalităţii”.

Scopul impozitului

„Impozitul forfetar este împotriva spiritului capitalist. Firmele nu sunt construite cu scopul de a face protecţie socială, ci pentru a realiza profit. Sigur că este corect să aplici impozit pe profit, dar nu este corect să aplici impozit pe pierderi”, a spus fostul premier liberal.

Tăriceanu a afirmat că, prin introducerea impozitului forfetar, Guvernul Boc a realizat o dublă impozitare, renunţând practic la cota unică de impozitare de 16% şi consideră că această măsură este discriminatorie la adresa companiilor.

„Domnul Boc trebuie să se pregătească pentru acest proces la Curtea Europeană de Justiţie”, a afirmat Tăriceanu, care a comparat politica economică anti-criză a Guvernului PD-L – PSD cu încercarea de a stoarce o lămâie. „Dumnealui procedează ca şi acela care ia din frigider o lămâie care a stat o lună şi încearcă s-o stoarcă”, a conchis fostul premier.

Firmele plătesc, de la 1 mai, un impozit minim anual cuprins între 2.200 lei (aproximativ 500 euro), dacă au venituri totale de până la 52.000 lei, şi 43.000 lei (circa 10.000 euro) pentru venituri de peste 129 milioane lei. Firmele care înregistrează profit vor plăti în continuare un impozit de 16%, dar nu mai puţin de limita minimă aferentă intervalului de venituri în care se încadrează.

SURSA: Mediafax