Această majorare decisă de firma petrolieră de stat Belneftekhim, care duce preţul unui litru de benzină la aproximativ un dolar, este a treia majorare adoptată în ultimele două luni. În total, preţul unui litru de benzină aproape s-a dublat în Belarus în perioada care a trecut din luna martie şi până în prezent.

Măsură a fost luată ‘pentru a proteja piaţa internă de exporturile nesancţionate de produse petroliere şi pentru reducerea decalajului dintre preţurile la combustibili în Belarus şi ţările vecine’, a anunţat Belneftekhim într-un comunicat.

Majorarea preţului benzinei vine după o devalorizare cu 36% a rublei, îngheţarea preţului la anumite produse alimentare şi introducerea raţionalizării combustibililor.

Săptămâna trecută, Belarus a obţinut un împrumut de trei miliarde de dolari, pe trei ani, de la Comunitatea economică euroasiatică, un organism care regrupează mai multe foste republici sovietice printre care şi Rusia. În plus, guvernul de la Minsk discută şi cu FMI pentru un împrumut de stabilizare de până la opt miliarde de dolari.