O femeie în vârstă, care suferea de cancer şi care a fost depistată cu noul coronavirus, a murit în Italia, au anunţat duminică autorităţile din Lombardia, ceea ce ridică la trei numărul de decese în Italia, ţara cea mai afectată de epidemie din Europa, relatează AFP, DPA şi Reuters.

Este vorba despre „o femeie în vârstă care a fost spitalizată la Crema (în apropiere de Cremona, în Lombardia – n.r.) de mai multe zile şi ale cărei teste au arătat că a contactat coronavirusul”, a explicat într-o conferinţă de presă, la Milano, adjunctul regional pentru sănătate, Giulio Gallera.

El a precizat că femeia a fost internată „la oncologie într-o stare gravă”.

Într-o conferinţă de presă separată, şeful Protecţiei civile Angelo Borrelli, a anunţat că Italia, ţara cea mai afectată din Europa, are în prezent 149 de cazuri confirmate, fără a le pune socoteală pe cele trei persoane decedate, dintre care „110 contaminate în Lambardia, 21 în Veneto, 9 în Emilia-Romagna şi două în regiunea Lazio”, în aceste două cazuri virusul fiind contactat în afara Italiei.

„Treizeci şi cinci sunt spitalizaţi cu simptome, 25 la terapie intensivă, 19 la izolare şi 27 în curs de control”, a precizat el.

Decesele în legătură cu noul coronavirus sunt toate ale unor persoane în vârstă, care sufereau de alte patologii.

Primul caz mortal din Italia a fost cel al unui zidar la pensie în vârstă de 78 de ani de la Vo’Euganeo, în Veneto, care a murit pe 21 februarie.

Al doilea deces a fost al unei femei de 77 de ani, găsită moartă în locuinţa ei pe 22 februarie, la Casalpusterlengo, în apropiere de Codogno. Un test postmortem a depistat prezenţa virusului.

Austria e în stare de alertă 

Austria a interzis intrarea pe teritoriul său a unui tren care venea din Italia din cauza suspiciunilor că doi pasageri ar putea fi contaminaţi cu noul coronavirus, scrie duminică tabloidul Oe24, citând surse din domeniul securităţii, relatează Reuters.

Trenul aşteaptă în prezent în Pasul Brenner, pe teritoriul Italiei. La bord se află două persoane cu febră, care sunt suspectate că ar fi infectate cu noul coronavirus, informează Oe24 pe site-ul său.

Poliţia austriacă, Ministerul de Interne şi operatorul trenului OBB nu au putut fi contactaţi pentru a comenta informaţia, notează Reuters.

Italia este în prezent ţara cea mai afectată de epidemie în Europa, cu trei morţi şi 149 de cazuri confirmate până duminică seară.

„Nu suntem pregătiţi să facem faţă unei epidemii”

Un medic de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, Cătălin Dudu, consideră că „nu suntem pregătiţi să facem faţă unei epidemii” şi „când va ajunge la noi virusul, o să fie vai de noi”.

Medicul a scris duminică seara, într-o postare pe facebook, că în caz de epidemie „fiecare va trebui să se descurce pe cont propriu” pentru că deocamdată nu au fost achiziţionate materiale de protecţie împotriva virusului.

„Din păcate, nu suntem pregătiţi să facem faţă unei epidemii şi o spun cu toată responsabilitatea. Când va ajunge şi la noi virusul, o să fie vai de noi…Fiecare va trebui să se descurce pe cont propriu pentru că, aşa cum a declarat ministrul Finanţelor, în martie vom achiziţiona primele materiale de protecţie şi luptă cu virusul. Oricum să nu ne panicăm ‘avem locuri suficiente pentru carantină’ şi acum văd că au dreptate…Câţi oameni fără casă să fie afectaţi???? Este trist şi îngrijorător ce se întamplă şi aş vrea să aud că se organizează o celulă de criză şi se iau nişte măsuri imediate pentru a încerca să limităm proporţiile unui dezastru iminent. Până atunci să mergem să ne rugăm ca doctorii ăia pe care îi hulim şi acuzăm public de câte ori avem ocazia să aibă curajul să ne trateze în condiţiile unei lipse totale de mijloace de protecţie. Sper ca domnul ministru să includă prin OUG şi coronavirusul pe lista programelor naţionale că poate spitalele private sunt mai bine organizate şi dotate. Cum Dumnezeu e mare să sperăm că va fi bine”, a scris medicul Dudu în postare.

El a catalogat drept „amatorism” decizia de izolare a a trei persoane care au venit din regiuni afectate de coronavirus, însă nu s-a acordat atenţie pasagerilor care au intrat în contact cu cele trei persoane pe durata călătoriei acestora.

„Dovadă mai mare de amatorism decât să izolezi la domiciliu treo fete care vin dintr-o regiune afectată de coronavirus şi să nu te intereseze deloc de ceilalţi pasageri cu care fetele au intrat în contact într-un spaţiu închis, nu cred că există decât poate aia în care, dacă informaţia e corectă: au îmbarcat pasagerii ce trebuiau să plece spre Italia şi după au realizat că poate ar fi bine să dezinfecteze aeronava preventiv şi i-au debarcat”, a adăugat Cătălin Dudu.

Medicul Cătălin Dudu ridică şi problema modului în care se stabileşte dacă o persoană este infectată.

„Bine că sunt medici în aeroport să trieze pasagerii, dar îmi spune şi mie cineva cum recunoşti un om infectat fără simptome? Numai la noi se poate aşa o performanţă. Bine că avem biserici la toate colţurile de stradă că o să avem nevoie. Singura veste mai bună este că virusul ăsta deşi se răspândeşte uşor, statistic nu este chiar atât de mortal pe cât de înspăimântător”, a mai scris Cătălin Dudu pe Facebook.