Numai în 2011, Germania a creat 45.000 de locuri de muncă, țara fiind aproape singura din zona euro în care numărul locurilor de muncă mai crește.

Totodată, reamintesc analiștii WSJ, nu trebuie uitat că Germania tocmai a trecut prin două decenii de perioadă de ajustări, necesare după unificarea RFG cu RDG. „Să ne amintim că Germania de Est aproape a intrat în colaps din cauza locurilor de muncă foarte slab productive, imediat după unificare”, scriu acestia.

În 2005, s-a ajuns la un vârf de 5 milioane de șomeri, ca urmare a ajustărilor presupuse de fenomenul unificării, însă acum numărul persoanelor fără ocupație s-a redus la sub 3 milioane, potrivit Wall Street Journal.

Ce influență ar putea avea evoluția Germaniei asupra economiei zonei euro, se întreabă cei de la Wall Street Journal. Va reuși țara să tragă după ea întreaga zonă euro sau, dimpotrivă, situația acesteia va fi puternic afectată de criza europeană?

Mario Draghi, președintele Băncii Centrale Europene a spus că este foarte probabil ca zona euro să reintre în primul semestru din 2012 în recesiune, dacă nu cumva a intrat deja în ultimul trimestru din 2011.

Așadar, cel mai probabil, în Germania evoluția exporturilor va încetini, pentru că economiile partenerilor comerciali vor slăbi. Scăderea cererii externe, creșterea costurilor de împrumut atât pentru gospodării, cât și pentru firme, tendința guvernelor de a crește taxele, pentru a acoperi astfel deficitele bugetare, ceea ce conduce și mai mult la slăbirea economiei, ar putea conduce la inversare a tredului în Germania.

Cu toate astea, nu este exclus ca țara să găsească resursele necesare pentru a rezista acestui nou val de criză.