"Înainte să celebrați că benzina va fi ieftină la vară, gândiți-vă la implicațiile pe care cererea redusă de petrol o are asupra economiei", le scriu cei de la CNN Money americanilor, care pot pune liniștiți benzină multă în rezervoarele mașinilor cu motoare gurmande, în condițiile în care, pe alocuri, galonul de benzină are un preț chiar mai mic de 3 dolari.

În bani europeni, asta înseamnă undeva pe la 50-60 de euro-cenți litrul de benzină, preț pe care l-ar invidia orice țară din Europa.

Cu toate acestea, scriu jurnaliștii americani, bucuria nu ar trebui să fie foarte mare, pentru că ieftinirea petrolului nu este decât un semnal al cererii scăzute, ceea ce este, în final, semnalul declinului economic american în special, dar și global.

LOGICA de fier a celor de la CNN: "Dacă plătești mai puțin ca să-ți umplii rezervorul și acest lucru înseamnă extra-economii pentru consumatorii americani, atunci întrebarea este în ce măsură aceste economii vor spori încrederea și se vor traduce în cheltuieli mai mari".

La nivel național, prețul unui galon de benzină în Statele Unite ale Americii a ajuns la în weekend 3,58 de dolari, iar la unele stații din Carolina de Sud și Virginia, prețurile au ajuns chiar sub 3 dolari pe galon.

În cursul zilei de marți, prețul unui galon de benzină era de 3,61 dolari, cu 18,2 cenți mai puțin față de luna trecută și cu 16,2 cenți mai puțin decât anul trecut.