Ziarul online norvegian independent AldriMer, care publică în special articole critice despre starea forţelor armate, apărare şi politica de securitate a Norvegiei, a relatat recent, citând patru surse diferite, despre o misiune secretă ilegală a forţelor speciale ruse – aşa-numitul “Detaşamentul zburător al lui Kadârov” – în insula norvegiană Spitsbergen, relatează în ediţia din această săptămână bisăptămânalul independent rusesc Novaia Gazeta.

Ministerul rus de Externe a calificat acest articol drept o “provocare grosieră”, dar dovezile sugerează că jurnaliştii norvegieni aveau dreptate, conform Radio Svoboda.

AldriMer a publicat săptămâna trecută o anchetă în care se afirma că, recent, militari ruşi au “vizitat” Spitsbergen, în secret şi contrar tuturor legilor internaţionale şi acordurilor existente. Se presupune că aceştia au ajuns în arhipelagul norvegian pe un minisubmarin P-750B rusesc, construit special pentru transportul secret al unităţilor maritime subversive. Singurul aeroport din arhipelagul Svalbard, situat în Longyearbyen, centrul administrativ al arhipelagului, este deţinut şi întreţinut de Norvegia, iar apariţia unor militari ruşi înarmaţi ar fi provocat cel puţin un scandal internaţional, apreciază postul de radio citat.

Publicaţia AldriMer, referindu-se simultan la mai multe surse de informaţii din patru state membre ale NATO, între care serviciile speciale şi informaţiile militare din SUA, scrie că cetăţeni ruşi în civil, dar complet înarmaţi şi echipaţi cu tehnică conform standardelor armatei, s-au desantat de pe mare pentru “activităţi de recunoaştere” nu doar în Spitsbergen, ci şi în nordul Norvegiei, în partea sa continentală, scrie Agerpres.

Potrivit materialelor primite de AldriMer de la “analişti militari ai ţărilor aliate Norvegiei”, în această operaţiune rusească au participat nu doar ofiţeri de carieră, ci şi mercenari ai unei societăţi “bine cunoscute serviciilor speciale NATO în urma evenimentelor din Crimeea”.

În plus, după cum subliniază AldriMer, autorităţile din Oslo şi armata norvegiană au aflat de apariţia ruşilor înarmaţi pe teritoriul lor şi au asociat aceasta de exerciţiile recente din Arctica efectuate de Flota rusă a Nordului, dar nu au întreprins nimic pentru a o contracara.

Norvegia şi Rusia îşi menţin prezenţa atât în Spitsbergen – zonă demilitarizată – cât şi în apele din jur, conform Tratatului de la Svalbard din 1920 care stabileşte statutul juridic internaţional al acestui grup de insule din Arctica. Acest document a stabilit suveranitatea Norvegiei asupra arhipelagului, considerat anterior un teritoriu liber. Statele semnatare ale tratatului le permite statelor semnatare să-şi păstreze drepturile în ceea ce priveşte activităţile comerciale. Nouă ţări au fost primele state semnatare ale acordului, printre acestea fiind SUA, Danemarca, Franţa, Italia, Japonia, Olanda, Norvegia, Suedia şi Regatul. Astăzi, tratatul are peste 40 de semnatari.

Prin acest tratat arhipelagul arctic Spitsbergen, numit în prezent Svalbard, a fost parţial demilitarizat şi toate ţările semnatare au primit drepturi egale de a practica activităţi comerciale în insule. Însă doar Norvegia şi Rusia utilizează acest drept.

Potrivit Novaia Gazeta care a realizat o anchetă proprie după dezvăluirile publicaţiei norvegiene, nu este prima oară când militari şi mercenari ruşi, în uniforme fără insemne de identificare, se desantează în secret în Spitsbergen. Jurnaliştii ruşi au reuşit să găsească urme ale prezenţei aşa-numitului “Detaşament zburător al lui Kadârov” încă în 2016.

Novaia Gazeta subliniază în acest context că militari ai Rosgvardia, din componenţa căreia fac oficial parte trupele speciale cecene nu au dreptul să viziteze vreun stat membru NATO, nici măcar ca persoane private, ca turişti. Astfel, este clar că aceştia s-au desantat în Spitsbergen potrivit unor ordine, apreciază publicaţia rusă.

În oraşul cecen Gudermes este situată unica Universitate a forţelor speciale ruse – privată – unde sunt instruiţi subordonaţii lui Kadârov din aşa-numitul “Detaşament zburător”. În 2018, Kadârov însuşi a evocat combatanţi ceceni care au efectuat exerciţii în Arctica, la Murmansk şi în insulele Franz Josef. Dar despre misiunea secretă în Spitsbergen nu a vorbit.

Ministerul rus de Externe a reacţionat la ancheta AldriMer, iar mai târziu la cea din Novaia Gazeta, calificându-le drept “parte a unor acţiuni sistematice de fabricare a imaginii inamicului în persoana Rusiei”, o “provocare grosieră” şi fake news.