Astfel, țara a ajuns să fie una dintre statele cu probleme din UE, fiind unul dintre cei "5 porcușori", alături de Portugalia, Italia, Spania și Grecia – PIIGS.

Acum, agenţia Moody's a îmbunătăţit calificativul suveran al Irlandei şi l-a readus în categoria recomandată investitorilor, după mai bine de doi ani şi jumătate de la retrogradarea în junk (nerecomandat). Îmbunătățirea calificativului a avut loc după ce Irlanda a încheiat un program de reforme susţinut cu împrumuturi de la ţările zonei euro, scrie mediafax.ro.

Moody's a îmbunătăţit calificativul de la "Ba1" la "Baa3", cu perspectivă pozitivă, potrivit unui comunicat al agenţiei, citat de Bloomberg.

 După această revizuire, Irlanda are calificativ "investment grade" din partea tuturor celor trei mari agenţii rating la nivel global, S&P, Fitch şi Moody's. S&P şi Fitch nu au retrogradat Irlanda la "junk" în timpul crizei.

Într-o oarecare măsură, investitorii, care ignoră deseori recomandările agenţiilor de evaluare financiară, şi-au schimbat deja poziţia faţă de Irlanda. Guvernul de la Dublin a vândut în această lună obligaţiuni pe 10 ani la cel mai redus cost de împrumut din ultimii 13 ani. 

 Irlanda a încheiat programul de asistenţă financiară cu statele zonei euro şi FMI în decembrie.

Nouă din 10 analişti consultaţi de Bloomberg în ianuarie anticipau că Moody's va păstra neschimbat calificativul pentru moment.

În aproximativ jumătate din cazurile analizate de Bloomberg obligaţiunile unei ţări scad pe piaţa internaţională când decizii ale Moody's sau S&P sugerează că ar trebui să crească. Când S&P a retrogradat SUA în august 2011, preţul obligaţiunilor Trezoreriei a crescut şi a împins randamentele la minime record.

Decizia Moody's este însă importantă, întrucât unora dintre managerii de fonduri, criteriile de investiţii nu le permit achiziţia de instrumente financiare cu rating scăzut. Îndatorarea Irlandei se află la aproximatic 123% din PIB, aproape de cinci ori faţă de 2007. O mare parte a creşterii datoriei a survenit în urma sprijinului de 64 de miliarde de euro pe care statul a trebuit să-l asigure sectorului bancar, în contextul crizei financiare globale. Guvernul Irlandei estimează că îndatorarea va intra pe o pantă descendentă din 2014, odată cu îmbunătăţirea situaţiei economice.