Probleme în Cehia din cauza pandemiei de SARS-CoV-2: majoritatea crematoriilor din Republica Cehă au ajuns la capacitate maximă din cauza numărului mare de decese înregistrat în ultima perioadă, a anunţat ministrul ceh de Interne, Jan Hamacek, după şedinţa de miercuri a unităţii centrale de criză.

Incinerările vor fi coordonate la nivel naţional de către autorităţi

Regiunea administrativă Moravia-Silezia este cea mai grav afectată, acolo limita fiind deja depăşită, a precizat ministrul de Interne. Jan Hamacek a adăugat că incinerările vor fi acum coordonate la nivel naţional, cu 50 de cadavre fiind transportate pentru incinerare din oraşul Ostrava până în localitatea Hustopece, la 150 de kilometri distanţă.

„Vom proceda şi în acest fel în alte cazuri”, a mai declarat el, adăugând că cea mai mare capacitate o are capitala Praga.

Cehia a raportat peste 17.000 de noi infectări în ultimele 24 de ore

Între timp, numărul de noi infecţii cu coronavirus în Republica Cehă a atins un nou nivel maxim, cu 17.278 de noi cazuri raportate în ultimele 24 de ore. Per total, ţara de aproximativ 10,7 milioane de locuitori a înregistrat 776.967 de infecţii şi 12.436 de decese de la începutul pandemiei, scrie Agerpres.

Potrivit planului guvernamental de vaccinare împotriva COVID-19, toate persoanele cu vârsta de peste 80 de ani, precum şi lucrătorii din domeniul sănătăţii vor fi primii vaccinaţi.

Guvernul planifică apoi ca toţi locuitorii cu vârsta de peste 65 de ani, precum şi poliţia, pompierii şi profesorii să fie vaccinaţi până în iulie. Numai după aceea vaccinul va fi administrat restului populaţiei.

Locul 3 în rândul ţărilor UE cu cele mai multe contagieri în ultimele două săptămâni

În ciuda faptului că de Crăciun și Anul Nou au fost puse restricții, Republica Cehă s-a situat din nou pe locul 3 în clasamentul ţărilor membre ale Uniunii Europene (UE) cu cele mai multe contagieri cu virusul SARS-CoV-2, cu o rată cumulată în ultimele două săptămâni de 876 de cazuri la 100.000 de locuitori, relata marţi agenţia EFE.

Clasamentul este condus de Lituania, cu 1.336 de contagieri, urmată de Olanda cu 907 de cazuri, potrivit Centrului European pentru Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC).

Cehia înregistrează în prezent 132.482 de cazuri active, cea mai înaltă cifră de la începerea pandemiei, depăşind astfel recordul de 122.705 de cazuri înregistrat pe 28 octombrie, potrivit datelor anunţate marţi de Ministerul Sănătăţii.