Republica Cehă s-a situat din nou pe locul 3 în clasamentul ţărilor membre ale Uniunii Europene (UE) cu cele mai multe contagieri cu virusul SARS-CoV-2, cu o rată cumulată în ultimele două săptămâni de 876 de cazuri la 100.000 de locuitori, relatează marţi EFE.

Clasamentul este condus de Lituania, cu 1.336 de contagieri, urmată de Olanda cu 907 de cazuri, potrivit Centrului European pentru Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC).

Cehia înregistrează în prezent 132.482 de cazuri active, cea mai înaltă cifră de la începerea pandemiei, depăşind astfel recordul de 122.705 de cazuri înregistrat pe 28 octombrie, potrivit datelor anunţate marţi de Ministerul Sănătăţii.

Peste 12 mii de cazuri

În ultimele 24 de ore au fost raportate 12.860 de cazuri, cu 18% mai mult decât în urmă cu o săptămână, reprezentând un procent de contagieri de 40% din totalul testelor PCR realizate.

Numărul spitalizărilor a ajuns la 5.777, cu 877 de persoane aflate în stare gravă, potrivit Ministerului.

După relaxarea măsurilor la mijlocul verii şi o escaladare alarmantă a cazurilor în septembrie, autorităţile au decretat starea de urgenţă – în data de 5 octombrie şi aflată încă în vigoare – însă Cehia a condus topul european al contagierilor timp de mai multe săptămâni de la începutul toamnei.

De la începerea pandemiei au murit 12.070 de persoane în această ţară cu o populaţie de 10,4 milioane de locuitori.

Au fost impuse restricții de Crăciun și Anul Nou

Numărul în creştere a infecţiilor cu noul coronavirus, precum şi a spitalizărilor, a determinat autorităţile din Republica Cehă să ia decizia închiderii magazinelor neesenţiale, a anumitor servicii şi a traseelor de telescaun. Începând de duminică, 27 decembrie, vor urma restricţii de circulaţie mai dure, pentru a se încerca ţinerea sub control a situaţiei, a precizat, miercuri, ministrul Sănătăţii, Jan Blatny, potrivit Reuters.

Guvernul ceh a aprobat trecerea la cel mai ridicat nivel de alertă, a spus Blatny, măsură care presupune impunerea unui lockdown pe perioada sărbătorilor şi anularea festivităţilor de Anul Nou.