Pentru a încuraja vaccinarea populației în vârstă, premierul grec a venit cu un plan de amendare al bătrânilor, cu câte 100 de euro lunar, dacă aceștia nu se imunizează. Seniorii greci mai au timp până pe 22 ianuarie, iar de luni, 23 ianuarie, amenda o să înceapă să fie aplicată.

Această măsură drastică a fost adoptată cu scopul de a-i motiva pe vârstnici să se vaccineze. Noul val al pandemiei și riscul expus de către tulpina Omicron a motivat guvernul elen să adopte „taxa pe sănătate”, conform declarațiilor lui Mitsotakis, care a ținut să precizeze că măsura „nu este o pedeapsă” pentru greci.

Peste 80%% din populația cu vârste de peste 60% din Grecia este vaccinată, iar Mitsotakis anunța în noiembrie că își dorește un procent de 98%, ca în Portugalia.

„Experții estimează că importanța vaccinării unei persoane de 70 de ani este echivalentă cu vaccinarea a 34 de tineri în termeni de sănătate publică”, își argumenta Mitsotakis poziția.

Ministrul Sănătății mizează totul pe ultimul weekend

Thanos Plevris, responsabilul cu portofoliul Sănătății în Grecia, a declarat joi la un post de radio local că se vor deschide 50 de centre de testare în apropierea taberelor armatei pentru a ajuta farmaciile care efectuează testele PCR și antigen. Conform spuselor sale, doar 20% dintre cazurile depistate la momentul actual, de statul elen, sunt varianta Delta, tulpina Omicron ajungând cea predominantă. Chiar dacă peste 80% din populația adultă a Greciei este vaccinată, aceștia au în continuare probleme cu morțile cauzate de covid.

Aproape 22.000 de persoane și-au pierdut viața din cauza infecției cu COVID-19. Inițial, obiectivul campaniei era de a vaccina toți seniorii până pe data de 16 ianuarie, însă din cauza „rezistenței populare” împotriva sa, amendarea populației a fost amânată până pe 23 ianuarie. Premierul Mitsotakis a transmis că banii plătiți de vârstnici vor ajunge la bugetele spitalelor din Grecia.

Tannis Economou, purtătorul de cuvânt al Guvernului elen, a declarat că 9 din 10 morți de covid sunt în rândul populației de peste 60 de ani, dintre care majoritatea lor cazuri de nevaccinați. Grecia înregistrează în prezent cele mai multe cazuri zilnice de la începutul pandemiei, cu un vârf de 50.000 de cazuri depistate pe 4 ianuarie (dintr-o populație de aproximativ 11 milioane), și cu 24.000 de cazuri depistate astăzi.