Grecia este o ţară membră a UE  unde votul este lege pentru cei care au împlinit 18 ani. De asemenea, aici sunt foarte multe aeroporturi internaţionale şi peste 2.000 de insule din care doar 170 sunt populate. 

Relieful Greciei este predominant muntos. Cea mai mare insulă este Creta (8.336 km pătrați), iar a doua, ca mărime, Evia (3.684 km pătrați), urmate de Lesbos (1.634 km pătrați) și Rhodos (1.408 km pătrați). Între cele mai faimoase, se numără: Santorini, Mykonos, Rhodos, Creta, Zakynthos și Corfu. 

Clima este mediteraneană, cu veri toride (temperatura medie în iulie este de 27,2 grade Celsius la Atena și 26 grade Celsius la Salonic), temperate de brize pe litoral și de altitudine în restul țării, și ierni blânde și umede (aspre în munții din nord); precipitațiile, în general reduse (Atena, 400 mm/an) sunt mai bogate în nord-vest (1.300 mm/an).

Grecia este membră a NATO (din 1952) și membru deplin al UE (din 1981; membru asociat din 1961). Atena, cu o istorie ce se se întinde pe o perioadă de aproximativ 3.400 de ani, este considerată leagănul civilizației occidentale și al democrației. În 1834, Atena a devenit capitala statului modern al Greciei. Acropole, poate cea mai cunoscută citadelă antică din lume, veghează asupra Atenei, de pe un promontoriu stâncos, la 156 de metri deasupra văii Ilissos. Acropola și monumentele sale formează cel mai impresionant complex arhitectural lăsat moștenire de Grecia antică.

 

Grecia este o țară profund ortodoxă, cu nenumărate biserici și mănăstiri vechi, construite atât pe teritoriul continental, cât și pe insule. Arhitectura bisericilor ortodoxe se remarcă prin domul central, interioarele cu decorațiuni, fresce și icoane.