Tabloul „Tăietorul de lemne”, realizat de Camille Pissarro, cea mai preţioasă operă de artă scoasă la vânzare în România până în prezent, evaluat la o sumă cuprinsă între 4 şi 6 milioane de euro, nu şi-a găsit cumpărător. Preţul de pornire al operei, care face parte din colecţia Doctor Dona, a fost de 2,85 milioane de euro.

Lucrarea „Aişe”, a pictorului român Camil Ressu, a fost cea mai bine vândută operă de artă la Licitaţia de Vară a Casei Artmark, fiind adjudecată pentru 160.000 de euro, tabloul „Tăietorul de lemne”, realizat de Camille Pissarro, cu preţ de pornire de 2,85 milioane de euro, negăsindu-şi cumpărător.

Lucrarea lui Camil Ressu, realizată în ulei pe pânză, cu dimensiuni de 44,5 x 84,5 cm şi semnată în stânga jos cu brun „C. Ressu”, era evaluată la o sumă între 200.000 şi 250.000 de euro şi a avut un preţ de pornire de 150.000 de euro.

De asemenea, la licitaţie a fost vândut tabloul „Port”, de Marcel Iancu, pentru suma de 130.000 de euro, aceeaşi ca şi preţul de pornire. Lucrarea – realizată în ulei pe pânză, cu dimensiuni de 71 x 85,5 cm, semnată dreapta jos cu negru „M.Iancu” şi datată 1939 – era evaluată la 150.000 – 200.000 de euro.

Nici Grigorescu nu şi-a găsit cumpărător

Cele două opere fac parte din colecţia Doctor Dona. „Aişe” de Camil Ressu a obţinut, în perioada interbelică, cel mai mare preţ pentru o lucrare de artă modernă românească, 80.000 de lei, sumă echivalentă în epocă cu preţul unei case la Şosea, în timp ce „Port”, a lui Marcel Iancu, este cea mai importantă lucrare de avangardă din colecţie şi, probabil, cea mai valoroasă pictură a maestrului rămasă în România.

Lucrările „Fetiţă cu basma”, de Nicolae Tonitza, evaluată la 90.000 – 120.000 de euro, şi „Car cu boi”, de Nicolae Grigorescu, evaluată la 25.000 – 35.000 de euro, nu şi-au găsit cumpărător.

Dinu Patriciu, prezent la licitaţie

Totodată, la licitaţie au mai fost vândute şi pictura „Dante şi Virgiliu în Infern (Barca lui Dante)”, de Eugene Delacroix (copie de epocă, posibil copie din atelier), pentru 22.500 de euro, şi sculptura „Omagiu Terpsiforei”, a lui Salvador Dali, pentru 13.000 de euro.

Licitaţia a fost condusă de actorul Marius Florea Vizante, jurnalistul Tudor Octavian şi brokerul Victor Safta.
Printre cei prezenţi la licitaţie s-au numărat Prinţul Paul şi Prinţesa Lia şi omul de afaceri Dinu Patriciu.

În cadrul evenimentului au fost scoase la licitaţie 136 de picturi, sculpturi, fotografii şi lucrări de ceramică, cu o valoare estimată la 5 – 7 milioane de euro, majoritatea acestora fiind adjudecate.

Licitaţia Artmark este o premieră în România

De asemenea, la licitaţie au fost vândute opere importante din colecţia istorică Doctor Dona, retrocedată de Muzeul Naţional de Artă al României moştenitorilor familiei, acestea fiind, prin valoarea lor neobişnuită, „vedetele” evenimentului.

Licitaţia Artmark este o premieră în România: până la acest eveniment, nicio lucrare retrocedată de Muzeul Naţional de Artă al României nu a mai fost scoasă la vânzare.

Preţul de pornire al operelor scoase la licitaţie a variat între 100 de euro şi 2,85 milioane de euro.

Licitaţia de Vară a casei Artmark a cuprins patru secţiuni: artă românească şi de patrimoniu, clasică şi modernă; artă românească contemporană tânără; artă de tezaur; artă europeană.

Potrivit organizatorilor, majoritatea cumpărătorilor din România sunt colecţionari şi, mai rar, investitori în artă, pe pieţele mature raportul fiind invers. Cea mai înaltă cotă de vânzare în România o are în prezent Nicolae Tonitza.

SURSA: Mediafax