Desi pentru restul tarilor redevenite democratice rationalizarea curentului electric este o amintire neplacuta, pentru Tadjikistan este din nou o realitate. Presedintele companiei de electricitate din mica tara central-asiatica, Sharifkhon Samiev, a anuntat ca tara va fi lasata fara curent in fiecare noapte intre orele locale 22:30-3:30, exceptie de la regula facand doar capitala si orasele-resedinta ale celor patru provincii si alte districtelor care le compun. Samiev a afirmat ca decizia a fost luata ca urmare a nivelului scazut al apelor din acest an, care a afectat hidrocentralele ce produc o mare parte din necesarul de electricitate. Nozir Edgori, purtatorul de cuvant al companiei a explicat ca apa ramasa in zonele cu baraje este pastrata pentru a se putea produce energie si la iarna.

Restrangerile la consum il vor afecta din plin pe principalul consumator de energie din Tadjikistan, fabrica de aluminiu Talco. Aceasta are nevoie de 18-22 milioane kWh din cei 60 milioane care sunt produsi la nivel national si trebuie sa fie alimentata constant cu electricitate.

Tadjikistan este cea mai saraca tara dintre cele cinci foste republici sovietice din Asia Centrala. Infrastructura sa si mijloacele de productie a electricitatii sunt fie demodate, fie in nevoie urgenta de reparatii si lucreaza mult sub capacitate. Tara este atat de saraca  incat recent, presedintele Emomali Rakhmon a facut apel la populatie sa munceasca voluntar la construirea unui nou baraj.