Starea de urgență ar putea fi prelungită până în aprilie, conform informațiilor transmise de ministrul italian al Sănătăţii, Roberto Speranza. Acesta a anunţat miercuri, 13 ianuarie, dorinţa guvernului de a prelungi starea de urgenţă până în data de 30 aprilie, conform lastampa.it

Numărul victimelor COVID depăşeşte pragul de 80.000 în Italia, în timp ce infecţiile cresc de la 14.242 la 15.774. De asemenea, cazurile din Lombardia cresc de la 1.146 la 2.245, dar cu un număr dublu de teste, în timp ce în Piemonte cazurile cresc de la 901 la 1.009, cu o mie de teste efectuate în plus faţă de ziua precedentă.

Starea de urgență ar putea fi prelungită până în aprilie

Trebuie menționat și că ocuparea unităţilor de ATI cu pacienţi COVID depăşeşte în continuare pragul de alertă de 30%. În acest context, specialiștii consideră că al treilea val al pandemiei este iminent.

„Urgenţa Covid nu s-a încheiat, dimpotrivă, de la începutul anului internările în secţiile noastre au crescut cu 3% din cauza unei noi creşteri a infecţiilor. Şi din ceea ce vedem în activitatea zilnică, numerele sunt destinate să crească”, a declarat Dario Manfellotto, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Interniştilor.

„Muzeele, locuri simbolice ale culturii ţării, se vor redeschide în ‘zonele galbene’”, a declarat ministrul parlamentarilor, ilustrând noile măsuri de luptă anti-COVID. Acestea vor intra în vigoare începând cu data de 16 ianuarie.

Italia este împărțită în trei tipuri de zone

Trebuie menționat că cele 20 de regiuni ale Italiei sunt împărţite în trei tipuri de zone, galbene, portocalii şi roşii. Acestea sunt împărțite în funcţie de gravitatea situaţiei epidemiologice locale. În fiecare săptămână situaţia fiind revizuită de către o comisie ştiinţifică.

Speranza a anunţat și dorinţa guvernului de a prelungi până la 30 aprilie starea de urgenţă din cauza epidemiei.

„În această săptămână există o agravare generalizată a situaţiei epidemiologice din Italia, numărul pacienţilor aflaţi în terapie intensivă fiind în creştere. Să nu ne amăgim, epidemia se află într-o fază de expansiune. Există 12 zone cu risc ridicat care ar trebui clasificate drept ”zone portocalii’”, a subliniat Speranza.

Noul decret prevede menţinerea interdicţiei de călătorie între două regiuni, chiar dacă ambele sunt „galbene”.