Sâmbătă, 24 iunie, pe domeniul Peleș din Sinaia va avea loc o nouă ediție a Concursului de Eleganţă de la Sinaia, una dintre cele mai importante manifestări din Europa de Est dedicată automobilelor de epocă. Evenimentul, organizat sub înaltul patronaj al regelui Mihai I al României va avea la start 32 de automobile împărâite în şase categorii, cu reprezentanţi din patru ţări: România, Bulgaria, Ungaria şi Marea Britanie.

Conform organizatorilor, sunt înscrise multe exemplare de excepţie, aşa cum este modelul Ego 4/14 din 1924, unul dintre cele doar două exemplare existente la nivel mondial, prezentat şi în filmul „Restul e tăcere” semnat de Nae Caranfil. Ţiriac Collection va prezenta una dintre puţinele limuzine de serie din lume care dispune de un motor cu 16 cilindri – un model Cadillac Series 90. Porsche 356 Cabriolet, Jaguar E Type sau Citroën DS 21 Cabriolet Chapron sunt alte automobile spectaculoase înscrise în concurs.

 

Participarea internaţională BMW Classic înseamnă o flotă importantă de automobile care va marca şi o serie de momente speciale din istoria mărcii. Prima generaţie BMW Seria 7 (E23) aniversează 40 de ani de la lansarea modelului şi întoarcerea BMW în segmentul limuzinelor de lux, BMW Seria 7 750i (E38) marchează 30 de ani de la primul motor V12 german de după cel de-al doilea Război Mondial, iar un model BMW Z1, probabil primul model care circulă pe drumurile din România, aniversează 30 de ani de la relansarea roadsterelor BMW.

Concursul de Eleganţă Sinaia din acest an va fi scena unui alt moment important din istoria mărcii BMW – un model special revine în România după ce, în 1940, participa la Marele Premiu al oraşului Braşov, la numai câţiva kilometri de Sinaia. Este vorba despre legendarul BMW 328 Mille Miglia Roadster, carosat de Touring, unul dintre cele trei modele produse vreodată şi, cu siguranţă, unul dintre cele mai emblematice modele din istoria mărcii.

Concursul de Eleganţă Sinaia este deschis gratuit publicului larg. În plus, alături de prezentarea oficială a automobilelor de la Castelul Peleş, pasionaţii pot descoperi mai multe detalii şi legende despre maşinile din concurs în două tururi ghidate, începând cu ora 10:00 şi ora 14:00, cu plecare de la Terasa „La tunuri”.

Pentru cei care își propun să intre în atmosfera de basm de la Sinaia, ep 24 iunie, este bine de menționat că, istoric, spațiul destinat parcării autoturismelor personale este insuficient, iar ambuteiajele de pe aleile care merg către Peleș sau de pe drumul către Cota 1400 sunt numeroase în ziua evenimentului. Prin urmare, este indicat ca vehiculele cu care ajungeți la Sinaia să fie lăsate în oraș.