Un expert în somn vine cu câteva sfaturi privind tehnici simple care ne pot ajuta să avem un somn odihnitor când suntem răciți, potrivit Tomsguide.

De ce simptomele răcelii se agravează mai ales noaptea

Congestia nazală tinde sa fie mai gravă noaptea, deoarece drenajul secrețiilor nu se mai poate realiza foarte bine din cauza poziției.

Simptomele răcelii se agravează, de obicei,  în timpul nopții”, explică dr. Ann Lindsay, specialist în neuroștiință și expert în somn.

„Când ne culcăm, mucusul nu se poate scurge în același mod în care o face când ne ajută gravitația, ceea ce duce la tulburări de respirație sau tuse cauzate de picurare post-nazală”, adaugă ea.

De ce e atât de important somnul, mai ales când suntem răciți

Somnul este, în general, crucial pentru sănătatea fizică și psihică. Este și mai important când suntem bolnavi datorită rolului pe care îl are în recuperarea organismului.

„Sistemul imunitar se întărește peste noapte, iar asta înseamnă că este și mai important să dormiți bine, atunci când sunteți răcit”, explică dr. Lindsay. „Dacă nu dormiți suficient, este posibil ca lupta cu virusul să dureze mai mult”, explică ea.

Cum se pot ameliora simptomele răcelii în timpul nopții

Inhalaţiile cu aburi sunt un remediu naturist foarte important şi un adevărat medicament pentru mucoasele inflamate şi congestionate. Aburii umezesc căile respiratorii, fluidifică secreţiile şi stimulează eliminarea lor, iar prin combinarea cu plante medicinale şi uleiuri esenţiale distrug agenţii patogeni și dezinfectează căile respiratorii. Câteva minute de inhalație cu abur pot subția mucusul și vă pot ajuta să vă curățați căile respiratorii, astfel încât să puteți respira mai ușor. De asemenea, un duș fierbinte poate fi benefic.

Alternativ, puteți face o mini saună pentru față, umplând chiuveta sau un vas cu apă fierbinte, aplecându-vă peste el și acoperind capul cu un prosop. „Pe măsură ce aburul se formează, inspirați adânc. Aveți grijă să nu vă opăriți fața cu abur”, spune dr. Lindsay.

Care este cea mai bună poziție pentru a dormi

„Dormitul cu capul ridicat poate ajuta la drenarea mucusului și la ameliorarea presiunii sinusurilor”, explică dr. Lindsay. Dormiți mai mult pe spate și folosiți o pernă înaltă pentru a vă susține capul. În plus, aveți grijă ca în cameră să nu fie mult prea cald.

Ce ar trebui evitat

Cofeina și alcoolul nu sunt indicate dacă vreți să vă oferiți șansa de a dormi bine, așa că evitați-le după-amiaza târziu și seara devreme. „Nu numai că vă pot perturba somnul, dar pot agrava și simptomele răcelii și gripei”, spune dr. Lindsay.  În plus, aveți grijă pentru că unele medicamente pentru răceală și gripă conțin cofeină, pentru a vă ajuta să vă înviorați.