România este pe ultimele locuri la utilizarea unui dispozitiv portabil conectat la Internet (wearable). La polul opus se află cehii. Aproximativ o treime din populaţia Cehiei, Finlandei şi Estoniei a utilizat în 2020 un ceas de tip smart watch, o brăţară fitness sau alt dispozitiv portabil conectat la Internet. Pe ultimele locuri se află Grecia şi România. Aici, mai puţin de 10% dintre locuitori au utilizat dispozitive wearables.

Informațiile au fost furnizate potrivit unor date publicate joi de Eurostat.

Potrivit Eurostat, la nivelul Uniunii Europene ponderea populaţiei cu vârsta între 16 şi 74 de ani care în 2020 a utilizat un dispozitiv wearable este de 19%. În România, acest segment ocupă doar 8 procente. Nici grecii nu stau mai bine. În Grecia procentul este de 7%.

Cine a utilizat dispozitive wearable conform Eurostat

Tinerii (persoanele cu vârsta între 16 şi 24 de ani) au utilizat dispozitive wearable într-o măsură mai mare (28%) decât cei cu vârsta între 25 şi 54 de ani (23%). Ei sunt urmaţi de cei cu vârsta între 55 şi 64 de ani (11%). Doar 5% din persoanele cu vârsta între 65 şi 74 de ani au utilizat astfel de dispozitive wearable.

Pe lângă ceasurile de tip smart watch, brăţările fitness, ochelarii conectaţi, hainele şi încălţămintea conectată la Internet, alte sisteme populare în rândul europenilor sunt asistenţii virtuali. Aceștia au fost utilizaţi de 11% din persoanele cu vârsta între 16 şi 74 de ani. Mai sunt şi soluţiile conectate la Internet pentru managementul energiei. Este vorba de termostatele, contoarele, sistemele de iluminat conectate la Internet. Acestea au fost utilizate de 10% din persoanele cu vârsta între 16 şi 74 de ani din UE.

Pe de altă parte, tot datele oferite de Eurostat au indicat că România depășește cu bine criza financiară cauzată de pandemie. Astfel, produsul Intern Brut a înregistrat un declin de 0,6% în zona euro şi de 0,4% în Uniunea Europeană, în trimestrul patru din 2020, comparativ cu precedentele trei luni, cel mai semnificativ avans fiind înregistrat în România, Bulgaria şi Cipru.