Compania americană US Shipmanagers pune la dispoziţie autorităţilor suedeze nava Ocean Gala, construită în anul 1982 în Franţa şi transformată în hotel plutitor.

"Furnizorul trebuie să găsească un port în care să ancoreze nava, iar aceasta trebuie să fie supusă unei expertize" pentru ne asigura că ea răspunde anumitor standarde de securitate şi confort, a declarat pentru AFP, Alexandra Elias, un purtător de cuvânt al Biroului pentru Migraţie din Suedia.

Negocierile sunt pe calea cea bună, potrivit instituţiei, care va plăti 450 de coroane suedeze (48 de euro) pe zi companiei US Shipmanagers, pentru fiecare pasager primit la bordul navei.

Transportatorul doreşte să ancoreze vaporul Ocean Gala în portul Härnösand, situat la aproximativ 400 de kilometri nord de capitala Stockholm, însă autorităţile locale se opun, invocând motive de ordin administrativ.

Suedia nu dispune de suficiente locuri pentru a-i primi pe cei 163.000 de solicitanţi de azil care au pătruns pe teritoriul său în anul 2015. Din cauza numărului insuficient de paturi din centrele de primire, mii de imigranţi sunt adăpostiţi în biserici, moschei, săli de sport şi centre de evacuare aparţinând securităţii civile.

"Situaţia este încă tensionată. În 2016, vom avea nevoie de la 20.000 până la 30.000 de locuri suplimentare", a precizat Alexandra Elias. Cinci mii de refugiaţi primiţi în tabere sau în sate de vacanţă ar trebui să elibereze locurile pentru turişti înainte de sosirea verii.

SURSA: Mediafax