Gradul de subvenţionare al producţiei agricole, dat de procentul pe care banii publici îl acoperă în veniturile producătorilor nu este nicăieri în lume “0″. Cea mai puţin subvenţionată agricultură din lume, cea a Noii Zeelande, cunoaşte şi ea un grad de subvenţionare diferit de “0″, şi anume 1%.

UE – Common Agriculture Policy (Politica Agricolă Comună – PAC) – La nivelul blocului celor douăzeci şi şapte de state membre ale Uniunii Europene subvenţionarea agriculturii are ca obiectiv principal susţinerea mediului rural sub aspectul contribuţiei la Produsul Intern Brut şi a oportunităţilor de dezvoltare oferite persoanelor din comunităţile rurale. Gândirea care stă la baza PAC nu este limitată la aspecte economice ci şi demografice şi culturale.

Spre exemplu, PAC subliniază asupra importanţei „conservării modului de viaţă rural” şi a necesităţii creării de oportunităţi pentru locuitorii mediului rural. Sub aspect economic utilizarea banilor din PAC urmăreşte trei obiective – susţinerea producţiei anumitor culturi (prin plăţile directe – 70%), susţinerea coeziunii dintre statele Uniunii (prin proiectele de dezvoltare rurală – 20%) – echilibrarea pieţei materiilor prime agricole atunci când calamităţi naturale dau peste cap recoltele (prin programe de intervenţie – 10%)

Cifrele privind alocările de fonduri pe naţiuni nu spun adevărată „poveste” a subvenţionării agriculturii în Uniunea Europeană – acestea trebuie puse faţă în faţă nu doar cu sumele primite prin plăţi directe dar şi cu cele alocate pentru dezvoltare rurală – Franţa primeşte la nivel naţional aproximativ 13 mld EUR (22% din totalul fondurilor agricole, aceasta poate să pare mult dacă ţinem cont defaptul că deţine doar 17% din totalul suprafeţelor deţinute de fermele europene, dar totuşi per hectar valoarea acestor subvenţii este de 357 EUR (locul 20 din 27 de state membre)
Informaţiile publicate de Agrointeligența – AGROINTEL.RO pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în PRIMUL PARAGRAF a sursei cu LINK ACTIV. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor, ca atare vom acționa în consecință.