Luna trecută, vânzările auto pe piaţa din SUA au crescut cu 15%, la 1,14 milioane de vehicule, cel mai ridicat nivel înregistrat în noiembrie din 2007, înainte ca recesiunea să ducă la o scădere dramatică a cererii şi la plasarea sub protecţia legii falimentului a General Motors şi Chrysler.

Rata anuală a vânzărilor auto în noiembrie, de 15,54 milioane, reprezintă cel mai semnificativ avans înregistrat într-o lună, după ce în februarie 2008 s-a înregistrat o rată de 15,55 milioane.

Vânzările Ford au urcat în noiembrie cu 6,5%, la 177.673 vehicule, depăşind cele mai optimiste estimări pentru cel de-al doilea producător auto din SUA. Compania a anunţat că vânzările de vehicule mici au urcat la cel mai ridicat nivel înregistrat în luna noiembrie în ultimii 12 ani. Cererea pentru camionetele F-150 produse de Ford a crescut cu 17%, în timp ce modelul Chevrolet Silverado al General Motors a înregistrat un declin al vânzărilor de 10% luna trecută.

Ford intenţionează să producă în America de Nord 750.000 de vehicule în primul trimestru din 2013, ceea ce ar reprezenta o creştere de 11% faţă de 2012. Ar fi cel mai ridicat nivel trimestrial al producţiei din 2006.

‘Vânzările auto reprezintă unul din semnele încurajatoare pentru economia noastră’, a explicat Gary Bradshaw, director în cadrul Hodges Capital Management, în Dallas.

Vânzările General Motors au crescut cu 3%, la 186.505 maşini şi camioane, sub estimările analiştilor.

Pagubele economice provocate de uraganul Sandy pe coasta de nord-est a SUA ar putea să se ridice la o sumă cuprinsă între 10 şi 20 de miliarde de dolari, ceea ce ar antrena pierderi cuprinse între 5 şi 10 miliarde de dolari pentru companiile de asigurări, a estimat compania americană Eqecat, specializată în analiza şi modelarea impactului catastrofelor naturale.
SURSA: Agerpres