"Este probabil ultima noastră şansă de a salva intrarea acestei ţări în default", a declarat Reid. Concret, Reid ar urma să decidă încheierea dezbaterilor pentru a demara un prim vot procedural, ce ar putea interveni duminică în jurul orei 05:00 GMT, asupra unui proiect elaborat de el.

Un al doilea vot ar urma să aibă loc luni la 11:30 GMT, înainte de o aprobare finală marţi, data-limită după care SUA vor intra în incapacitate de plată, a precizat un responsabil democrat.

Pe de altă parte, joi seară, Camera Reprezentanţilor, unde adversarii republicani ai preşedintelui Barack Obama sunt majoritari, a amânat votul asupra unui plan de ridicare a plafonului datoriei, preşedintele camerei inferioare John Boehner nereuşind aparent să îşi adune trupele în spatele textului pe care l-a prezentat.

Săptămâni de discuţii şi negocieri nu au reuşit până acum să conducă la atingerea unui acord asupra unui plan de reducere a deficitelor însoţit de o nouă ridicare a plafonului datoriei, care a atins la jumătatea lui mai limita stabilită legal la 14.294 de miliarde de dolari, adică aproape 100% din PIB.
SURSA: Agerpres