Joe Biden a semnat ordinul prin care pot să fie mobilizaţi până la 3.000 de rezervişti

”Consider că este necesar să creştem prezenţa Forţelor Armate ale Statelor Unite în vederea unei bune desfăşurări a Operaţiunii Atlantic Resolve”, a scris şeful statului american într-un document publicat joi de Casa Albă.

Operaţiunea Atlantic Resolve, desfăşurată de Washington şi aliaţii săi din 2014,”permite testarea dispozitivelor de coordonare şi mobilitate militară între ţări europene”, preciza în 2020 Statul Major francez, la debarcarea unei nave americane în portul La Rochelle.

Conform acestui ordin, semnat de către Joe Biden, pot să fie mobilizaţi până la 3.000 de rezervişti. În ordin nu se precizează când urmează să fie desfăşuraţi rezerviştii în Europa şi nici unde, subliniază site-ul. Aceasta nu este prima oară, de la începutul Războiului din Ucraina, când Washingtonul trimite trupe în Europa.

În vederea consolidării NATO , înainte de războiul dintre Rusia și Ucraina, 8.500 de militari americani se aflau în Europa. Potrivit Politico, după începutul războiului, 20.000 de milittari suplimentari au fost desfăşuraţi în diverse ţări în Europa.

Joe Biden a lăudat aderarea Finlandei la NATO

Președintele a evocat măsurile luate de SUA, Finlanda și alți aliați pentru a crea o cale clară de aderare a Ucrainei la alianța militară NATO.

„De asemenea, i-am spus clar (președintelui ucrainean Volodimir) Zelenski că nu așteptăm ca aderarea la NATO să fie finalizată pentru a ne angaja în ceea ce privește securitatea pe termen lung a Ucrainei”, a spus președintele.

Biden a lăudat aderarea Finlandei la NATO și a sărbătorit vestea că Turcia a renunțat la obiecțiile sale față de aderarea Suediei. Invazia Rusiei în Ucraina a împins ambele țări să apese pe trăgaciul aderării la NATO.

Vor continua să susțină Ucraina atât timp cât va fi nevoie

La summitul de săptămâna aceasta de la Vilnius, Lituania, NATO s-a întâlnit „pentru prima dată cu 31 de națiuni”, a spus Biden. „Am arătat lumii că alianța noastră este mai unită ca niciodată, iar în curând va fi formată din 32 de aliați”, a continuat el, referindu-se la Suedia.

Joe Biden și liderii nordici au afirmat, într-o declarație comună, că vor continua să susțină Ucraina atât timp cât va fi nevoie. În urma întâlnirii dintre Biden, președintele Finlandei și prim-miniștrii Suediei, Danemarcei, Norvegiei și Islandei, la Helsinki, aceștia au declarat că țările nordice sunt pregătite să își aprofundeze cooperarea cu SUA în domeniul securității și apărării.