Aeroportul internaţional King Khalid din Riad a fost ultimul din cele 10 aeroporturi pentru care a fost ridicată această interdicţie, a confirmat miercuri seara Departamentul american al Securităţii Naţionale (DHS).

În luna martie a acestui an, SUA au interzis dispozitivele electronice care depăşesc dimensiunea unui telefon mobil la bordul zborurilor cu plecarea de pe 10 aeroporturi din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, pe fondul îngrijorărilor că gruparea jihadistă Stat Islamic ar putea să ascundă bombe în dispozitive electronice personale.

Între timp interdicţia a fost ridicată pentru cele nouă companii aeriene afectate (Emirates, Etihad Airways, Qatar Airways, Turkish Airlines, Saudi Arabian Airlines, Royal Jordanian, Kuwait Airways, EgyptAir şi Royal Air Maroc) care sunt singurele companii ce oferă zboruri directe spre SUA din regiunea Orientul Mijlociu şi Africa de Nord. A rămas însă în vigoare o interdicţie care vizează cetăţenii din şase ţări majoritar musulmane (Iran, Libia, Somalia, Sudan, Siria şi Yemen) chiar dacă a fost limitată după ce mai multe tribunale americane au contestat aceste restricţii.

Asociaţia Internaţională a Transporturilor Aeriene (IATA) a criticat interdicţia privind laptopurile la bordul avioanelor ca fiind ineficientă, în condiţiile în care militanţii ar putea călătorii în SUA via Europa sau alte părţi unde nu sunt astfel de restricţii.

Oficialii americani au eliminat interdicţia după ce în ultimele săptămâni au vizitat cele 10 aeroporturi din Egipt, Maroc, Iordania, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Kuweit, Qatar şi Turcia pentru a se asigura că noi măsuri de securitate au fost implementate. 

De asemenea, joi, SUA au emis o nouă directivă revizuită către companiile aeriene din întreaga lume ca răspuns la solicitările lor privind clarificarea măsurilor de securitate ce ar urma să intre în vigoare în cursul acestei săptămâni. Noile măsuri vor afecta 325.000 de pasageri de pe aproximativ 2.000 de zboruri comerciale care ajung zilnic în SUA prin intermediul a 180 de companii aeriene de pe 280 de aeroporturi din 105 ţări. AGERPRES