Exporturile Germaniei către SUA au urcat în 2015 cu 19%, la 114 miliarde de euro (127 miliarde de dolari), în timp ce exporturile către Franţa au înregistrat un avans de 2,5%, la 103 miliarde de euro.

Pentru prima dată din 1961, Franţa nu a mai fost principalul partener comercial al Germaniei, iar economiştii apreciază că tendinţa va continua.

PIB-ul celei mai mari economii europene a crescut anul trecut cu 1,7%, de la 1,6% în 2014, a anunţat luna trecută Oficiul Federal de Statistică. Recent, Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank) prognoza o expansiune de 1,8% în 2016 şi un avans de 1,7% în 2017.

"Este mai mult decât o tendinţă pe termen lung. Ritmul solid de creştere al economiei SUA a determinat majorarea cererii pentru bunurile germane", a afirmat Simon Juncker, expert la Institutul german pentru Studii Economice (DIW).

A doua mare economie mondială a crescut anul trecut cu 2,4% şi anul acesta ar urma să înregistreze un avans de 2%, conform estimărilor Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică.

PIB-ul Franţei, a doua economie a zonei euro, a crescut cu 1,1% în 2015 şi OECD previzionează că în 2016 expansiunea va fi de 1,2%.

"În prezent, avansul economiei americane este stabil, iar companiile germane beneficiază de aceste evoluţii. De asemenea, declinul preţului ţiţeiului, nivelul scăzut al salariilor şi deprecierea euro au sprijinit majorarea exporturilor Germaniei", a declarat Bernhard Mattes, şeful Camerei americane de Comerţ din Germania.

În urma măsurilor de relaxare a politicii monetare adoptate de BCE, euro s-a depreciat cu aproape o cincime faţă de dolar, de la mijlocul lui 2014.

"Această depreciere a majorat semnificativ cererea pentru exporturi", a explicat Simon Juncker.AGERPRES