Preşedintele SUA, Joseph Biden, a anunţat, miercuri seară, un nou acord cu Administraţia Coreei de Sud, pentru contracararea ameninţărilor Coreei de Nord, inclusiv prin angajamentul de staţionare a unui submarin nuclear american într-o bază sud-coreeană.

„Alianţa noastră s-a format în timpul războiului şi a înflorit pe timp de pace. Tratatul nostru de apărare pe bază de reciprocitate este foarte puternic, iar acest lucru conţine angajamentul de extindere a acţiunilor în sensul descurajării militare, inclusiv prin disuasiunea nucleară, ca reacţie la ameninţările nucleare.

Aceste acţiuni au o importanţă particulară în contextul ameninţărilor intense din partea Coreei de Nord şi pe fondul încălcărilor flagrante ale sancţiunilor americane”, a afirmat Joseph Biden, potrivit CNN, cu ocazia întâlnirii pe care a avut-o la Casa Albă cu preşedintele Coreei de Sud, Yoon Suk Yeol.

Un submarin american va veghea la securitate

Preşedinţii Joseph Biden şi Yoon Suk Yeol vor semna un acord care include planuri de a detaşa un submarin nuclear american în Coreea de Sud, în scopul descurajării unui eventual atac atomic din partea regimului de la Phenian.

Sursa: Dreamstime

„Statele Unite intenţionează să ia măsuri pentru a face mai vizibilă poziţia de disuasiune, prin detaşarea constantă în Coreea de Sud a unor capabilităţi strategice, inclusiv a unui submarin american dotat cu rachete nucleare, un lucru care nu s-a mai întâmplat din anii 1980”, a explicat un oficial de la Washington, sub protecţia anonimatului.

Nord-coreenii nu se lasă

În urmă cu câteva zile, Coreea de Nord a lansat încă o rachetă balistică. Phenianul susține că țara ar fi în pericol de a fi invadată de SUA și Coreea de Sud.

Este vorba despre o rachetă cu rază scurtă de acțiune, dar nu a putut fi calculată distanța până la care a zburat aceasta.

Lansarea a venit după ce sora liderului nord-coreean Kim Jong Un avertiza că țara sa este pregătită să ia măsuri pe care le-a numit „rapide și copleșitoare” împotriva Statelor Unite și Coreei de Sud, care își întăresc cooperarea militară.

Anul trecut, Coreea de Nord a lansat zeci de rachete, inclusiv una balistică intercontinentală. Analiștii spun că turul de forță al Phenianului are ca scop forțarea Statelor Unite să accepte Coreea de Nord drept putere nucleară și să negocieze concesii economice.

Recent, militarii sud-coreeni și americani au anunțat că vor relua cele mai mari exerciții de teren din primăvară, care au avut loc ultima dată în 2018. De asemenea, Statele Unite au trimis recent avioane de război, inclusiv bombardierele cu rază lungă de acțiune, pentru a se antrena cu aeronave sud-coreene.