Cele mai importante motive de insatisfacţie privind circulaţia în marile oraşe sunt generate de modul în care administraţia locală asigură locuri de parcare (46%), nerespectarea regulilor de circulaţie (39%), amenajarea trotuarelor şi a spaţiilor de traversare pentru pietoni (39%) şi siguranţă.

În mijloacele de transport în comun (26%). Conform aceleiaşi cercetări, unul din şase români din mediul urban a fost victima unui furt, iar unul din zece, victima unei înşelăciuni.

Unul din cinci români nu a fost niciodată la medic

De asemenea, unul din şapte români a fost victima unei insulte sau a unei calomnii. Unul din patru romani din mediul urban apelează la medic cel puţin o dată pe lună, iar unul din cinci români nu a fost niciodată la medic.

Peste 92% din locuitorii mediului urban sunt proprietari ai imobilelor în care locuiesc, doar 4% dintre aceştia fiind chiriaşi.

Doar 12% dintre respondenţi au declarat că intenţionează să îşi schimbe locuinţa în următorii doi ani. Primarii au o vizibilitate ridicată, 87% dintre locuitorii localităţilor urbane cunoscând numele acestora. În contrast însă, viceprimarii sunt cunoscuţi de numai 35% dintre locuitori.

Activitatea primarilor este preponderent apreciată pozitiv, 68% dintre respondenţi declarându-se multumiţi de aceasta. Încrederea în autorităţile locale este în general scăzută, fiind situată la un nivel de 25% pentru Primărie, 21% pentru Consiliul Local, 31% pentru Consiliul Judeţean şi 21% pentru Prefectură.

Studiul Observator Urban va fi realizat periodic în vederea obţinerii feedback-ului cetăţenilor cu privire la satisfacţia lor faţă de oraşul în care trăiesc. Datele obţinute au ca finalitate transpunerea lor în strategii de bună guvernare a comunităţii în sensul dezvoltării acesteia şi implicării cetăţenilor în viaţa comunităţii.